Ja podem avançar alguns dels títols que tindrem dins la programació del proper Festival de la Paraula. Una programació que ens crema a les mans i que agrupa estrenes, èxits de crítica i comiats d’espectacles molt estimats pel públic, tots amb la dramatúrgia contemporània com a element en comú.
Les entrades ja estan a la venda en aquest enllaç.
Entre els espectacles que podreu veure al Festival de la Paraula hi ha Winning Joan, text de Marina Salas dirigit per Joan Manel Albinyana i interpretat per Alícia Garau i Pedro Mas. El text va ser finalista del IX Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears i ara arriba al festival en una producció de Las Primas de Bárbara.
Ambientada en la crisi del 2008, l’espectacle emergeix com una crítica contundent al sistema laboral implacable que transforma les persones en simples engranatges, per després expulsar-les de la maquinària. L’obra explora la dualitat entre l’èxit i el fracàs, desentrelligant les percepcions que la societat arrossega d’aquesta interacció complexa. Tal i com diu l’autora, aquest text “vol reflectir la història de la meva família, però també la de moltes altres que durant la crisi global del 2007 al 2012 van perdre els seus llocs de feina i alhora es van perdre una mica a si mateixos”.
Estrenada a la Sala Atrium de Barcelona a principis d’aquest any, Al contrari! reuneix, segons paraules del crític teatral Oriol Puig Taulé “una de les millors dramaturgues catalanes (Lluïsa Cunillé) amb el director més rigorós de Catalunya (Albert Arribas)”. Si a això hi afegim dues actrius (la mallorquina Antònia Jaume i la catalana Berta Giraut) en estat de gràcia ens dona com a resultat aquest espectacle, que ha estat tot un èxit a Barcelona i que també podrem veure enguany dins el festival.
Al contrari! és un esbojarrat homenatge a la màgia de l’escenari, que planteja alhora un visionari viatge a l’arrel de les enormes perplexitats contemporànies.
Mentre treballa en l’obra de la seva vida, una ambiciosa síntesi dels principals clàssics de Henrik Ibsen, la directora d’un monumental teatre de províncies es veurà sorpresa per una precipitada cadena de coincidències que la confrontaran amb els seus fantasmes inconfessables, pertorbaran les seves conviccions més íntimes i l’abocaran a emprendre la gran aventura de la seva existència.
A més, el mateix diumenge 17 a les 12h, el director Albert Arribas serà el protagonista de la primera de les Trobades Dramàtiques que organitzam un any més a l’Espai el Tub en col·laboració amb l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears.
L’espectacle Paradís, monòleg escrit i interpretat per Sergio Baos arribarà al Festival de la Paraula després de més de 75 funcions i una temporada a l’Espai Texas de Barcelona. Ens fa molta il·lusió comptar amb aquesta peça multipremiada al festival i donar-vos dues de les darreres oportunitats de gaudir d’aquesta obra contada a quatre veus per un sol intèrpret que ens parla d’una Mallorca que no surt als anuncis ni a les stories d’Instagram. Quantes vegades hem sentit a dir que Mallorca és un paradís? No hi ha dubte que ho és. És hermosa en els seus paisatges, és captivadora en el seu entorn, té platges d’aigües cristal·lines, aigües turqueses fotogèniques com no n’hi ha d’altres. Però no tothom que viu en aquest paradís pot gaudir dels plaers de la vida vacacional. No tothom que hi viu es pot delectar amb els fruits que els seus arbres florits n’atorguen.
El Festival de la Paraula és, sobretot, un festival d’estrenes, i al desembre tindrem una estrena doble! Estrenarem Cinestèsia, un espectacle multidisciplinar que arribarà després de fer residència a l’Espai el Tub i ho farà amb tres funcions a un espai nou dins la programació del festival: l’Espai el Tub Mar. Aquesta sala, que s’incorpora a la llista d’espais col·laboradors del Festival de la Paraula, estarà ubicada a la carpa del Teatre del Mar, al barri del Molinar de Palma.
El cineasta Toni Bestard, l’actriu Aina Zuazaga i el dramaturg Alfonso Morillas s’uneixen a Cinestèsia, un espectacle que posarà en diàleg el teatre, el cinema i la música en directe. A través de la conjunció d’aquests elements, la protagonista farà un repàs a la seves relacions de parella, en mig de la crisi dels que s’apropen als quaranta i encara els hi fa por planificar el seu futur sentimental.