El projecte Literactua és una iniciativa sorgida de la col·laboració entre el Festival de la Paraula -que organitza Produccions de Ferro- i la Fundació Mallorca Literària. Té com a objectius la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs, que seran duites a escena per un equip de dramatúrgia, direcció i intèrprets.
Enguany encetam la segona edició d’aquest projecte, amb un nou equip de dramaturgues i dramaturg i també d’intèrprets. Les tres obres literàries que hem triat són El rei de la Selva, de Gabriel Galmés, Les possessions, de Llucia Ramis i Cap d’hornos, de Neus Canyelles. Carme Planells, Xavier Uriz i Agnès Llobet són els autors de les adaptacions teatrals i Joan Miquel Artigues, Marga López i Sara Sánchez donaran vida als textos.
El rei de la selva, de Gabriel Galmés
La inauguració d’una exposició de pintura és l’inici d’una aventura ben poc heroica que tendrà lloc la nit d’un dissabte. Un seguit de personatges que s’esforcen per aparentar dignitat i glamur, i uns altres que pretenen acabar amb el sistema (podrit), ens faran oscil.lar entre la tendresa, el riure i la pena.
Les possessions, de Llucia Ramis
Una jove escriptora visita els seus pares a Mallorca per tal de mostrar-los la darrera novel·la que ha escrit. Una novel·la que tracta sobre els antics tabús familiars i que servirà per enfrontar la família als seus fantasmes. En aquesta trobada, carregada de tensió i humor, es decidirà si la novel·la es publicarà finalment. Es tracta d’una adaptació lliure de la novel·la de Llucia Ramis “Les Possessions”, guardonada amb el III Premi Anagrama de novel·la.
Cap d’hornos, de Neus Canyelles
La protagonista d’aquesta obra es rebel•la contra ella mateixa quan es troba al bell mig d’una història que defensa que l’amor sempre val la pena. Quantes caputxetes contades a cau d’orella, abans d’anar a dormir! Quantes Jane Eyre i Madame Bovary patint les lletres de l’alta literatura! Quants primers amors!