David Mataró, amb el projecte Fils de paper i María Garalve, amb el projecte Les llibreteres són els dos autors seleccionats per dur endavant les residències de 2024 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Els seus projectes han estat els triats per la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant 24 setmanes i que serà estrenat a Palma i a Barcelona en format de lectura dramatitzada dins la programació del XI Festival de la Paraula, el proper mes d’abril. Durant tota la residència, els autors comptaran amb la figura d’un tutor/ra, que els acompanyarà durant el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.
FILS DE PAPER, el projecte de David Mataró
El projecte de dramatúrgia de David Mataró, Fils de paper, parteix d’un fet real, la història d’Alfredo Fernández que va idear un complot juntament amb un grup de catòlics per desprestigiar la investigació de més de cinc anys del diari El País sobre els abusos a menors a l’Església i la investigació de 498 casos del defensor del poble, inventant dos testimonis diferents per desacreditar les informacions sense tenir en compte el dolor de les víctimes reals i trivialitzant les seves experiències. A la realitat els periodistes sí varen publicar la investigació, nombrant la suposada víctima en una línia, ja que no estaven fetes totes les comprovacions necessàries per part de l’Església. En aquest cas, Mataró planteja tractar el tema des del punt de vista dels periodistes, enfrontar-los a la decisió de publicar o no l’article, tenint tota la informació. Donar vida a una redacció en moments crítics, de dubte i d’indefensió. Un únic espai on es desenvolupa tota l’acció, un espai claustrofòbic on poder plasmar les diferents visions i decisions ètiques preses alhora d’afrontar una notícia d’aquesta transcendència. Un debat sobre el què s’ha de fer o què volem fer.
LES LLIBRETERES, la proposta de María Garalve
El projecte Les llibreteres de Garalve es planteja amb l’objectiu principal de donar a conéixer les figures de Sylvia Beach i Adrienne Monnier, dues dones emprenedores i creadores. Beach va ser una llibretera i editora nord-americana que va obrir la famosa llibreria Shakespeare & Company l’any 1919 a París. Monnier, una altra llibretera, editora, poeta i cronista francesa, influent pel teixit de relacions socials que va crear gràcies a la seva llibreria La Maison des Amis des Livres. Ambdues llibreries van coexistir durant anys al mateix carrer, la Rue de l’Odeon. Lluny de ser competència, els negocis van conviure, alhora que van funcionar com un entramat molt més gran que la simple venda de llibres. Ni l’Ulisses de Joyce ni París no era una festa de Hemingway haurien estat possibles sense la figura imprescindible que manejava els fils de la llibreria anglesa – i de la comunitat literària i cultural anglofrancesa –. Sylvia i Adrienne no només es van convertir en exponents claus per a la configuració del teixit artístic de París, sinó que també van ser parella sentimental. Les dues dones, artistes i revolucionàries, es van inspirar i encoratjar mútuament, tirant endavant dues llibreries que canviarien el paradigma cultural del segle XX.
Aquestes són la sisena i la setena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. DLa segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González -que va comptar amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor- i la tercera Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula. Els dos autors residents de 2022 van ser Lluki Portas amb el text Dama Dicta-Dura -amb Andrés Lima com a tutor- i Rafel Gallego amb Chocolate -que va comptar amb l’assesorament del dramaturg Llàtzer Garcia-. Ambdos textos han arribat als escenaris com a coproducció de Hermanas Picohueso i amb el Teatre Principal la primera i la segona s’estrenarà el proper mes de febrer al Teatre Xesc Forteza de Palma amb producció d’Offline Producciones. L’any 2023 va ser el torn de Marina Nicolau amb el text Coordenades per veure la por de prop –i Anna Maria Ricart com a tutora- i d’Héctor Seoane –que va comptar amb l’assessorament del dramaturg Alberto Conejero-, que va escriure el text La Compostura, que també s’estrenarà aquesta temporada en coproducció amb el Teatre Principal de Palma.