Conscients que el teatre és acció, però també pensament, a partir de l’edició de 2021-2022 volem posar el Festival de la Paraula al servei de la reflexió i la conversa sobre la realitat contemporània. Incorporam a la programació del festival una sèrie de converses, en diàleg amb els diferents espectacles que veurem aquesta temporada, amb l’objectiu que el festival serveixi també, a més de suport als autors i autores teatrals de les Balears i d’espai dinamitzador de la dramatúrgia contemporània, com a generador d’idees per als nous temps convulsos. Tot, amb la col·laboració del Servei d’Activitats Culturals de la UIB.
El títol del cicle, Diàlegs per a un abisme, fa referència al tema central a partir del qual es vertebrarà l’edició 2021-22 del Festival de la Paraula. Volem parlar sobre les dificultats per al diàleg, per a la comunicació, que planteja la societat actual, en què el renou constant ens ha limitat la capacitat de l’escolta.
Vivim el moment de la incertesa, de la intoxicació per excés. Sentim, al mateix temps, la sentència constant de qui no dubta, el no reconeixement de l’altre en la diferència, la negació de la vulnerabilitat. Com és possible construir en aquest context? És possible la comunicació en l’era de la unidireccionalitat? Oferim el teatre com a espai d’intercanvi, de confrontació de la paraula i de descobriment. Un espai per al diàleg que ens salvarà de l’abisme.
PROGRAMACIÓ
23 de setembre, 20 h
Diàleg i abismes: llibertat d’expressió, pensament únic i cancel·lació cultural.
Amb Manuel Forcano, poeta y i traductor, doctor en filologia semítica per la UB i Antoni Llabrés, doctor i professor de Dret Penal de la UIB.
Modera: Marisa Goñi, periodista, directora del Diario de Mallorca
ESPECTACLE RELACIONAT: Llibertat, Nerea González
27 d’octubre, 20 h
La construcció de les identitats individuals i col·lectives en l’era digital
Pedro Macías (professor de Comunicació al CESAG) i Mercè Lopez (cap d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés)
Modera: Mar Pla, psicòloga i dramaturga
ESPECTACLE RELACIONAT: Arribar a Orió, d’Agnès Llobet
17 de febrer, 20 h
La generació de l’Abisme. Precarietat i manca de perspectives dels joves
Amb César Rendueles, filòsof i sociòleg i Pilar Garcés, periodista del Diario de Mallorca
Modera: Joaquin Valdivielso, profesor Titular de Filosofía Moral a la UIB.
ESPECTACLE RELACIONAT: La meva violència, de Llàtzer Garcia
10 de març, 20 h
El teatre i la dramatúrgia com a constructors socials
Amb Llàtzer Garcia, (autor resident de la Sala Beckett 2021-22), Agnès Llobet i Toni Lluís Reyes (autorsresidents del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub 2021-22) i Aina Tur (dramaturga i responsable de programació de la Sala Beckett).
Modera: Rafel Gallego, periodista i dramaturg.
ESPECTACLE RELACIONAT: La tríada, de Joan Yago, Marta Barceló i Llàtzer Garcia
7 d’abril, 20 h
El nou pensament de les ciutats
Maria Rodó-Zárate, professora Serra Húnter a la Universitat de Barcelona, i Magdalena Jaume, doctora en Belles Arts i professora a la Universitat de les Illes Balears.
Modera: Cristina Llorente, arquitecta i fundadora d’Arquitectives.
ESPECTACLE RELACIONAT: Aquell carrer, de Toni Gomila