La dramatúrgia feta a les Illes Balears tindrà el seu espai a Barcelona. Ahir es va presentar la programació a Barcelona del Festival de la Paraula, l’esdeveniment dedicat a la dramatúrgia contemporània que la productora d’arts escèniques mallorquina Produccions de Ferro organitza a les illes i que enguany, per primera vegada, tindrà una extensió catalana.
La història del Festival de la Paraula va començar fa 10 anys amb l’organització de la versió balear del Torneig de Dramatúrgia, i amb els anys s’ha convertit en una programació de sis mesos que inclou produccions i estrenes de textos de nova dramatúrgia, lectures dramatitzades i taules rodones al voltant de la dramatúrgia contemporània. Durant aquests deu anys han passat pel festival els principals noms de la dramatúrgia de les Balears -Marta Barceló, Sergio Baos, Joan Yago, Ann Perelló, Miquel Mas Fiol-, que han compartit espai i treball amb d’altres dramaturgues i dramaturgs de Catalunya i de la resta de l’Estat -Llàtzer Garcia, Anna Maria Ricart, Jordi Casanovas, Andrés Lima, Alberto Conejero-.
Enguany, per celebrar precisament aquest desè aniversari, hem volgut dur a Catalunya una part de la programació, i ho farem els mesos de novembre i desembre a la Casa de Menorca de Barcelona, una petita sala que hi ha al carrer Diputació, gràcies a la complicitat de l’Espai Mallorca, que duu la gestió d’aquest espai, i el suport del Govern de les Illes i els consells insulars de Mallorca i Menorca. La idea és mostrar els nous textos de quatre autors de les Balears: Pau Coya, Sergio Baos, Marina Nicolau i Héctor Seoane, a través de lectures dramatitzades o semi muntats, que seran interpretats també per actors i actrius de les Illes.
L’actor i dramaturg Toni Gomila, director de Produccions de Ferro i de l’Espai el Tub, centre de creació dedicat a la dramatúrgia contemporània ubicat a Palma, va presentar-ne ahir la programació, que s’estrena el proper 2 de novembre a les 19:30 h. amb el text Coordenades per veure la por de prop, de Marina Nicolau. Nicolau ha estat autora resident d’enguany de l’Espai el Tub. Els intèrprets Francesca Vadell i Guillem Galmés, acompanyats de la pròpia Marina Nicolau i dirigits per Agnès Llobet, donaran vida a aquest text que parla de pors i de decisions vitals a partir de la nove·la Coordenades espai-temps per guardar-hi les ensaïmades de l’escriptora Maria Antònia Oliver.
La programació seguirà dia 30 de novembre amb el text La compostura, d’Héctor Seoane, segon autor resident d’enguany de l’Espai el Tub. L’acompanyaran les actrius Ann Perelló i Eva Barceló, dirigits per Joan Manel Albinyana. La compostura s’endinsa en la crisi creativa d’un escriptor migrant, incapaç d’escriure una obra inspirada en els testimonis que va recollir d’una dona també migrant.
El mes de desembre serà el torn dels textos amb els quals Pau Coya i Sergio Baos han participat en l’edició d’enguany del Torneig de Dramatúrgia Catalana: dia 14, El nom volgut, de Pau Coya, una història sobre les infàncies trans i dia 21, Per tot allò que ens uneix, de Sergio Baos, una sàtira política sobre les interioritats d’un partit de dretes.
Totes les funcions seran a les 19:30 a la Casa de Menorca de Barcelona (C/ de la Diputació, 215)