Hi ha un bosc, un estat salvatge que realment no és salvatge perquè és ca nostra original. D’allà on venim, d’allà on sortim. Vet aquí un ésser humà en essència. Un humà que juga, que s’enfada, que estima i que s’adapta a l’entorn per sobreviure. Gabriel Janer Manila va trobar Marcos treballant de cambrer a S’Arenal. Li va dedicar la tesi i va tardar trenta anys a escriure’n una novel·la a partir de les entrevistes gravades que li va fer. Adam i Eva, L’epopeia de Gilgamesh, Ròmul i Rem, Mowgly… van ser mites. Qui va alimentar aquesta història va ser real. Un humà que parlava amb els animals, i un mestre que en un temps de crisi mediambiental té alguna cosa a ensenyar-nos.
Avui en Marcos torna al bosc amb ells, amb la seva família. Ens han convocat per tornar-nos a explicar aquella història increïble. Perquè no l’oblidem, però també per avisar-nos d’una amenaça. Sabrem què hem de fer?
El projecte Literactua és una iniciativa sorgida de la col·laboració entre el Festival de la Paraula -que organitza Produccions de Ferro- i la Fundació Mallorca Literària. Té com a objectius la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs, que seran duites a escena per un equip de dramatúrgia, direcció i intèrprets.
Literactua del silenci va ser la primera edició del Projecte Literactua, centrat en aquest cas en la temàtica d’aquella edició del Festival de la Paraula, que és la de les històries silenciades, amagades, les que resten sense contar. Les tres obres literàries que hem triat, 39 graus a l’ombra, d’Antònia Vicens, He jugat amb els llops, de Gabriel Janer Manila i Les fures, de Llorenç Villalonga, parlen a la seva manera de vides amagades en l’entorn de la indústria turística.
*Una producció de Produccions de Ferro i el Festival de la Paraula amb la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària