Avui hem presentat una nova edició del Festival de la Paraula, el festival dedicat al teatre i a la dramatúrgia contemporània que se celebrarà d’octubre de 2022 a abril de 2023 a l’Espai el Tub de Palma i a d’altres espais, com el Teatre Mar i Terra.
A l’acte han assistit Toni Gomila, director de Produccions de Ferro, organitzador del Festival de la Paraula, juntament amb representants d’algunes de les administracions i entitats col·laboradores: Maria Pastor, directora insular de Cultura del Consell de Mallorca; Pere Malondra, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics; Tina Codina, directora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma; Josep Ramon Cerdà, director del Teatre Principal de Palma, Carlota Oliva, representant de la Fundació Mallorca Literària i Marina Salas, presidenta de l’ADIB, a més d’alguns dels participants en l’edició d’enguany.
El Festival de la Paraula és un esdeveniment que té com a objectiu la promoció de la dramatúrgia contemporània i de les seves autores i autors. Enguany, la programació gira al voltant del silenci, les històries silenciades, els temes censurats, els secrets.
La programació del festival s’estructura en cinc parts principals. Una d’elles és l’estrena dels textos resultants de les dues residències de dramatúrgia anuals que l’Espai el Tub fa en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma. Enguany, els textos resultants són DAMA DICTA-DURA, de Lluki Portas, que s’estrena aquest dissabte 15 octubre, a les 20 h, i CHOCOLATE, de Rafel Gallego, que es podrà veure a l’Espai el Tub el proper 5 de novembre. Com a novetat, els dos textos s’estrenaran en un innovador format que combina la posada en escena amb la gravació i posterior emissió a Sala 3, el podcast del Teatre Principal.
El festival també estrenarà dos espectacles propis de dramatúrgia contemporània. El primer, que s’estrenarà el 15 de desembre, és EL JORN DEL JUDICI, de Marta Barceló, Sergi Baos i David Mataró. L’espectacle, escrit a sis mans pels tres dramaturgs, està protagonitzat per Toni Gomila, Lluqui Herrero, Lluís Oliver i Alba Flor. I el segon és LITERACTUA DEL SILENCI, un projecte integrat per tres peces teatrals a partir de 3 obres literàries per a 3 intèrprets que mostren vides amagades en l’entorn de la indústria turística. Les obres que es duran a escena són 39º a l’ombra, d’Antònia Vicens, amb dramatúrgia i direcció de Catalina Florit; Entre llops, de Gabriel Janer Manila, amb dramatúrgia i direcció de Jaume Miró; i Les fures, de Llorenç Villalonga, amb dramatúrgia i direcció d’Aina de Cos. El projecte LITERACTUA, que té com a objectiu la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs, compta amb el suport de la Fundació Mallorca Literària i té ja tancada una gira que començarà el proper 10 de febrer a l’Espai el Tub i arribarà als escenaris de Binissalem, Santanyí, Pollença, Algaida i Manacor. En aquest cas, l’equip actoral està integrat per Agnès Llobet, Caterina Alorda i Joan Toni Sunyer.
L’edició d’enguany del Festival de la Paraula té espai també per a l’exhibició d’espectacles externs d’autoria contemporània. És el cas de NOMEOLVIDES, monòleg escrit i interpretat per Àlvar Triay i dirigit per Catalina Florit que es podrà veure a l’Espai el Tub els dies 4 i 5 de febrer, i l’espectacle TENIM UN DO, escrit i dirigit per Manel Serrano i protagonitzat per la companyia Estepa Teatre, grup teatral de l’Associació Estel de Llevant, que treballa amb persones amb transtorns de salut mental. Amb la programació d’aquest espectacle volem reafirmar la nostra voluntat que el festival sigui un festival inclusiu. Per això treballam per l’accés universal en col·laboració amb la plataforma Apropa Cultura, no només com a espectadors sinó també dalt l’escenari.
Una de les activitats principals del Festival de la Paraula continua sent el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany assoleix la novena edició. Serà els dies 13, 14 i 21 de gener al Teatre Teatre Mar i Terra i les autores i autors que enguany lluitaran per fer el cim amb els seus textos inèdits són Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Pau Coya i Aura Foguet.
I la cinquena pota del Festival de la Paraula és el debat i la formació. Enguany estrenam LES TROBADES DRAMÀTIQUES, un cicle de converses per a professionals i per al públic en general que organitzam en col·laboració amb l’Associació de Dramaturgs i Dramaturgues de les Illes Balears (ADIB) en un format de vermut els diumenges migdia. Els autors que passaran per l’Espai el Tub són Andrés Lima, autor, director teatral, Premio Nacional de Teatro (16 octubre, 12 h), Llàtzer Garcia, dramaturg i director teatral i autor resident a la Sala Beckett de Barcelona l’any 2022 (2 novembre, 20 h), Marta Barceló, Sergi Baos i David Mataró, autors del text “El jorn del judici”, estrena del Festival de la Paraula (18 desembre, 12 h), Pablo Remón, director, dramaturg i guionista, Premio Nacional de Literatura Dramàtica, Premi Goya 2020 al Millor Guió Adaptat (26 febrer, 12 h) i Anna Maria Ricart, dramaturga i periodista, premi Max 2015 a la millor adaptació teatral (26 març, 12 h).
CREIXEMENT EN ACTIVITATS I SUPORTS
Des que vam començar amb el primer Torneig de Dramatúrgia ara fa 9 anys fins ara, en què hem ampliat l’abast del projecte com a Festival de la Paraula, no hem deixat de créixer en activitats i suports.
Als suports econòmics de l’Ajuntament de Palma i el Departament de Cultura del Consell de Mallorca s’hi afegeixen els del Teatre Principal de Palma, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Fundació Mallorca Literària i la Fundació SGAE, uns estalons que són molt importants per a un esdeveniment que parla de teatre, de creació i d’autoria.
També ens ajuda molt comptar amb la col·laboració de partners com són Garden Hotels, Rosa Blanca, Coca Cola, la Cooperativa Malvasia i la Vermutera. I també amb l’Institut Joan Alcover que ens acull i amb el CEF, que ens ajuda en la part audiovisual del festival, i IB3.
I també volem destacar una col·laboració que per a nosaltres era natural i que finalment ha estat possible, amb l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), amb els quals organitzam les TROBADES DRAMÀTIQUES a més d’acollir una de les activitats de la seva SETMANA DE LA DRAMATÚRGIA (Masterclass Celso Giménez, 22 octubre).