Marina Nicolau, amb el projecte Coordenades Espai-Temps i Héctor Seoane, amb el projecte La compostura són els dos autors seleccionats per dur endavant les residències de 2023 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Els seus projectes han estat els triats per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos de març a agost en el cas de Nicolau, i de maig a octubre en el de Seoane, que seran estrenats en format de lectura dramatitzada dins la programació del X Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2023. Durant tota la residència, els autors comptaran amb la figura d’un tutor/ra, que els acompanyarà durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.
COORDENADES ESPAI-TEMPS, el projecte de Marina Nicolau
El projecte de dramatúrgia de Marina Nicolau, Coordenades Espai-Temps, parteix de la novel·la Coordenades espai-temps per guardar-hi les ensaïmades de Maria Antònia Oliver, un llibre que, servint-se de diferents relats, rememora el món de la infantesa de l’autora i de la mítica ciutat de Montcarrà. La intenció de Nicolau és agafar aquesta obra com a base per parlar de com ens condiciona el lloc d’on venim i fins a quin punt ho pot fer o som nosaltres qui decidim. Els espais, els personatges, les relacions, les expressions i paraules, la forma de veure el món a través dels ulls d’una nina d’un poble del llevant mallorquí als anys 40 i 50 amb tot el que això implica són elements que acompanyaran el treball de l’autora durant la seva residència d’escriptura. El projecte presenta la relació entre un nin, en Josep, i una nina, na Mia, d’una mateixa ciutat-poble, veïnats, amics, confidents, que aniran creixent al mateix ritme en aquella Mallorca dels anys 40 i 50 però amb diferents visions del món.
LA COMPOSTURA, la proposta d’Héctor Seoane
Una dona espera la seva filla i el seu nét de dos anys, que fa 21 dies romanen sota terra, a l’altre costat de la frontera, amagats dins un búnquer amb moltíssima més gent, esperant una oportunitat per poder fugir del país. Aquest és el punt de partida de La compostura, el projecte d’Héctor Seoane. La compostura és una història enmarcada dins el context sociopolític de la invasió russa d’Ucraïna, però per damunt de tot és una història familiar de migracions, de pèrdua, de supervivència, i finalment de desarrelament. Una mirada al trànsit de persones a les fronteres, aquests llocs de fractura on les injustícies son interminables. No consisteix només a perdre allò material que arrassen les bombes, sinó també i sobretot, a pèrdues més profundes: els records, la identitat, els objectius. Renunciar a tot i començar de nou, a un altre lloc, amb una altra cultura.
Aquestes són la cinquena i la sisena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. DLa segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González -que va comptar amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor- i la tercera Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula. Els dos autors residents de 2022 van ser Lluki Portas amb el text Dama Dicta-Dura -amb Andrés Lima com a tutor- i Rafel Gallego amb Chocolate -que va comptar amb l’assesorament del dramaturg Llàtzer Garcia-. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del IX Festival de la Paraula.