NOTÍCIES

Diàlegs per a un abisme, el teatre al servei del pensament contemporani

Conscients que el teatre és acció, però també pensament, a partir de l’edició de 2021-2022 volem posar el Festival de la Paraula al servei de la reflexió i la conversa sobre la realitat contemporània. Incorporam a la programació del festival una sèrie de converses, en diàleg amb els diferents espectacles que veurem aquesta temporada, amb l’objectiu que el festival serveixi també, a més de suport als autors i autores teatrals de les Balears i d’espai dinamitzador de la dramatúrgia contemporània, com a generador d’idees per als nous temps convulsos. Tot, amb la col·laboració del Servei d’Activitats Culturals de la UIB.

El títol del cicle, Diàlegs per a un abisme, fa referència al tema central a partir del qual es vertebrarà l’edició 2021-22 del Festival de la Paraula. Volem parlar sobre les dificultats per al diàleg, per a la comunicació, que planteja la societat actual, en què el renou constant ens ha limitat la capacitat de l’escolta.

Vivim el moment de la incertesa, de la intoxicació per excés. Sentim, al mateix temps, la sentència constant de qui no dubta, el no reconeixement de l’altre en la diferència, la negació de la vulnerabilitat. Com és possible construir en aquest context? És possible la comunicació en l’era de la unidireccionalitat? Oferim el teatre com a espai d’intercanvi, de confrontació de la paraula i de descobriment. Un espai per al diàleg que ens salvarà de l’abisme.

PROGRAMACIÓ

23 de setembre, 20 h

Diàleg i abismes: llibertat d’expressió, pensament únic i cancel·lació cultural.

Amb Manuel Forcano, poeta y i traductor, doctor en filologia semítica per la UB i Antoni Llabrés, doctor i professor de Dret Penal de la UIB.

Modera: Marisa Goñi, periodista, directora del Diario de Mallorca

ESPECTACLE RELACIONAT: Llibertat, Nerea González


27 d’octubre, 20 h

La construcció de les identitats individuals i col·lectives en l’era digital

Pedro Macías (professor de Comunicació al CESAG) i Mercè Lopez (cap d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés)

Modera: Mar Pla, psicòloga i dramaturga

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: Arribar a Orió, d’Agnès Llobet


17 de febrer, 20 h

La generació de l’Abisme. Precarietat i manca de perspectives dels joves

Amb César Rendueles, filòsof i sociòleg i  Pilar Garcés, periodista del Diario de Mallorca

Modera: Joaquin Valdivielso, profesor Titular de Filosofía Moral a la UIB.

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: La meva violència, de Llàtzer Garcia


10 de març, 20 h

El teatre i la dramatúrgia com a constructors socials

Amb Llàtzer Garcia, (autor resident de la Sala Beckett 2021-22), Agnès Llobet i Toni Lluís Reyes (autorsresidents del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub 2021-22) i Aina Tur (dramaturga i responsable de programació de la Sala Beckett). 

Modera: Rafel Gallego, periodista i dramaturg.

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: La tríada, de Joan Yago, Marta Barceló i Llàtzer Garcia


7 d’abril, 20 h

El nou pensament de les ciutats

Maria Rodó-Zárate, professora Serra Húnter a la Universitat de Barcelona, i Magdalena Jaume, doctora en Belles Arts i professora a la Universitat de les Illes Balears.

Modera: Cristina Llorente, arquitecta i fundadora d’Arquitectives.

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: Aquell carrer, de Toni Gomila

Agnès Llobet, nova autora resident del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub

Agnès Llobet, amb el projecte “ROCK STAR. O la desmitificació de l’heroi construït en el pla digital”, és l’autora seleccionada per a dur endavant la tercera residència, la segona de la temporada 2021, del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. El projecte de Llobet ha estat el triat per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos de juliol a octubre, i que serà estrenat en format de lectura dramatitzada dins la programació del VIII Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2021. Durant tota la residència, l’autora comptarà amb la figura d’un tutor, que acompanyarà la resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, l’autora resident participarà en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.

El projecte d’Agnès Llobet parteix de la pregunta de qui i com es construeix el relat d’una vida. Cada existència és una història, una narrativa. I la pròpia, la veritable, hauria de ser la més preuada de totes. Però, podem controlar com i qui construeix el relat que fa que siguem qui som? En quin moment del nostre conte col·lapsam? Heidegger parla de “l’essència de la tecnologia”, com el marc d’una fantasia fonamental que estructura la manera en què ens relacionam amb la realitat. Duita a l’extrem, si arribam a sucumbir al braç tirànic de les xarxes, per exemple, la tecnologia acaba designant la nostra actitud vers la realitat. No obstant això, aquest perill també conté la possibilitat de la salvació: en el moment en què som conscients del fet que la tecnologia és, en la seva essència, una manera d’“imposar”, de tancar en un marc, i ho assumim completament, la derrotam.

A través de la història de dos personatges, una precoç estrella de rock internacional retornada d’un viatge als inferns i la seva assistent personal, el projecte planteja un xoc entre ells dos, en Tommy i na Carla, que obrirà una dimensió inconscient compartida, com un efecte de miralls (metafòricament i literalment parlant), que revolucionarà la vida d’ambdós i els permetrà redescobrir qui són o, almanco, encetar el camí de qui volen ser.

Aquesta és la la tercera residència d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó- durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenarà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. De febrer a juny s’ha desenvolupat la residència de Toni Lluís Reyes –que ha comptat amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor-,  durant la qual ha escrit un text que s’estrenarà, igual que el d’Agnès Llobet, en format de lectura dramatitzada, dins el mateix festival.

DESCARREGA AQUÍ EL CV D’AGNÈS LLOBET

[divider]FOTOGRAFIES[/divider]

Toni Lluís Reyes, nou autor resident del Centre de Dramatúrgia Espai el Tub

Toni Lluís Reyes, amb el projecte L’enquesta, és l’autor seleccionat per a dur endavant la segona residència del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. El projecte de Reyes ha estat seleccionat d’un total de deu propostes presentades per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos de març a juny, i que serà estrenat en format de lectura dramatitzada dins la programació del VIII Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2021. Durant tota la residència, l’autor comptarà amb la figura d’un tutor, que acompanyarà el resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, l’autor resident participarà en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.

A L’enquesta, Toni Lluís Reyes parteix d’un debat, el de la llibertat d’expressió, que en els darrers anys, i sobretot mesos, s’ha tornat a posar damunt la taula. Durant la transició espanyola semblava que s’havia arribat a un consens ampli en referència a aquest tema, però de mica en mica, i segons la ideologia política, aquest debat s’ha polaritzat i la línia entre què és llibertat d’expressió i què no ho és s’ha deixat en mans de la justícia. A partir d’una experiència personal de l’autor que, inicialment, res té a veure amb la història -Reyes va fer durant una època d’enquestador electoral porta a porta-, el projecte proposa contar una història de mirades diferents, una història que qüestioni el relat i les conviccions pròpies per construir-ne una de nova.

Aquesta és la la segona residència d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident, durant la qual va escriure el text Jutipiris, estrenat en format de lectura dramatitzada el passat mes de novembre de 2020. A la residència de Toni Lluís Reyes seguirà una tercera, que es convocarà el proper mes de juliol.

DESCARREGA AQUÍ EL CV DE TONI LLUÍS REYES

[divider]FOTOGRAFIES[/divider]

Convocam una nova residència de dramatúrgia a l’Espai el Tub

El Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma, convoca una nova residència de dramatúrgia, la primera de 2021. La convocatòria està destinada a dramaturgs i dramaturgues de les Illes Balears que vulguin desenvolupar un projecte d’escriptura teatral inèdit i que s’estrenarà en format de lectura dramatizada a finals de 2021 dins la programació del Torneig de Dramatúrgia/Festival de la Paraula. Entre les novetats de la convocatòria d’enguany hi ha l’augment de la dotació per a l’autor/ra resident, que és de 1.000 euros. La residència inclou també l’aportació per part del centre de creació de la figura del tutor/ra, que acompanyarà el resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. Dramaturgs/gues de prestigi com Marc Rosich, Rafel Duran, Marc Artigau, Clàudia Cedó i Cristina Clemente han confirmat ja la seva participació. L’autor/ra resident també tindrà l’acompanyament d’una persona que s’encarregarà de les seves necessitats i de la coordinació de la residència, a més de l’organització de les activitats paral·leles.

 Durada de la residència: 1 de març-1 de juny 

Termini de presentació de propostes: 22 de febrer

DESCARREGAU LES BASES AQUÍ

 

Manel Serrano, primer autor resident del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub

Manel Serrano, amb el projecte ‘Jutipiris’, és l’autor seleccionat per a dur endavant la primera residència del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. El projecte de Serrano ha estat seleccionat d’un total de cinc propostes presentades per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant aquest estiu, que serà estrenat el proper mes de novembre en format de lectura dramatitzada dins la programació del VII Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula. Durant tota la residència, l’autor comptarà amb la figura d’un tutor/ra, que acompanyarà el resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. Dramaturgs/gues de prestigi com Marc Rosich, Rafel Duran, Marc Artigau i Cristina Clemente són alguns dels noms participants. A més, durant la temporada Serrano participarà en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.

A ‘Jutipiris’, Manel Serrano parteix de la pregunta de com explicar el concepte de la mort d’un ésser estimat a una persona amb una discapacitat intel·lectual. El projecte parteix d’una experiència personal de l’autor, la mort de la seva sogra, que estava molt lligada a un nét que pateix aquesta discapacitat intel·lectual. La família es va preparar per fer-li entendre allò que havia passat, però no va resultar gens senzill. Perquè el jove “no entenia la mort”. A partir d’aquí, el projecte pretén investigar sobre com es pot crear un diàleg enriquidor entre les persones i com, per altra banda, cadascuna d’elles pot arribar a comprendre de forma diferent la sensació de la pèrdua d’un ésser estimat.

Aquesta és la primera residència d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. L’objectiu és treure una nova convocatòria a principis de l’any que ve i que cada any hi hagi dues residències d’escriptura teatral impulsades per l’Espai El Tub i el Teatre Principal.

DESCARREGA AQUÍ EL CV DE MANEL SERRANO

[divider]FOTOGRAFIES[/divider]

 

Els textos finalista i guanyador del VI Torneig de Dramatúrgia, a IB3 Ràdio

Des de fa 3 edicions els dos textos finalistes del torneig de dramatúrgia tenen la seva versió radiofònica. Gràcies a la col·laboració d’IB3 Ràdio, enguany la ràdio pública de les Illes Balears ha enregistrat en format de ràdio-teatre el text guanyador, ‘Mamifera’, de Mar Pla, amb les interpretacions de Toti Fuster i Biel Bisquerra, i el text finalista ‘Laila en el parc’, de Xavier Uriz, amb Margalida Grimalt i Albert Prat. Aquest darrer es va estrenar el passat 1 de març, amb motiu del Dia de les Illes Balears, dins l’espai Tea3. En anteriors edicions, IB3 Ràdio ha enregistrat i emès els textos ‘Seguí”, de Laura Gost; “Tatami”, de Joan Carles Bellviure; “Nür”, de Joan Fullana i “Transbord”, de Sebastià Portell.

ESCOLTA AQUÍ ‘LAILA EN EL PARC’, DE XAVIER URIZ, EN LA SEVA VERSIÓ PER A IB3 RÀDIO

‘I De Filippo’, l’espectacle amb què estrenam l’ESPAI EL TUB

El passat 20 d’abril, Produccions de Ferro va estrenar espectacle nou. ‘I De Filippo’ és un homenatge a la gran il·lusió del teatre, a un art, a un ofici, que continúa existint insistentment malgrat la persecució, la desidia i l’oblit que ha patit en les diferents etapes de la Història. Per a la Dramatúrgia, Catalina Florit i Toni Gomila han bussejat pels textos d’Eduardo de Filippo, actor, dramaturg, director i empresari italià per donar vida a un text que sembla escrit per a cadascun de nosaltres.  La direcció de l’espectacle ha estat un treball col·lectiu de Catalina Florit, Toni Gomila i Joan Miquel Artigues.

L’estrena de “I De Filippo” s’insereix dins el projecte en el qual col·laboren Produccions de Ferro i l’IES Joan Alcover de Palma. Sota el nom d’ESPAI EL TUB ambdues entitats construeixen un projecte d’innovació educativa per a un desenvolupament competencial de destreses que reconverteix la sala d’actes del centre en una aula interdisciplinar per al desenvolupament de projectes educatius i culturals. Tant les famílies com el claustre i personal no docent tindran l’oportunitat de participar de primera mà dins el projecte: estrena d’obres teatrals, participació a taules redones o adquisició de material.

LOGO ESPAI EL TUB

 

 

IB3 Ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio amb Nür, el text guanyador del IV Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Aquest dimarts, dia 13 de febrer, IB3 Ràdio emetrà la versió radiofònica de Nür, el text guanyador del IV Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, del qual és autor Joan Fullana. La ràdio pública se suma així a les celebracions del Dia Mundial de la Ràdio i dona suport a un esdeveniment que té com a objectiu principal donar visibilitat als autors teatrals de les Illes Balears. El Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears està organitzat per Produccions de Ferro i l’Ajuntament de Palma amb el suport del Festival Temporada Alta de Girona.

La peça, adaptada expressament per a IB3 Ràdio, està escrita i dirigida per Joan Fullana, dramaturg que ha rebut recentment el premi Ciutat de Palma d’Arts Escèniques pel seu espectacle ‘Comviure’ i director de l’exitosa sèrie d’IB3 TV ‘Mai neva a ciutat’. Les intèrprets són Queralt Albinyana, actriu amb una àmplia carrera al teatre i a la televisió, protagonista de la sèrie d’IB3 TV ‘Treufoc’ i Mercè Pons, reconeguda actriu catalana habitual del teatre, el cinema i la televisió.

[divider]SINOPSI[/divider]

Nür explica la història del segrest de la presidenta del govern d’un país d’Europa Occidental com a darrera estratègia per intentar evitar la construcció imminent d’un pantà que ha de negar un petit poble de 300 habitants (Nür) amb l’objectiu de construir una central hidroelèctrica. Durant el captiveri, el diàleg de la presidenta amb la seva captora anirà revelant dades i secrets que complicaran la història i faran dubtar sobre les motivacions d’aquest segrest.

[divider]FITXA ARTÍSTICA[/divider]

Autor i director: Joan Fullana

Intèrprets: Queralt Albinyana i Mercè Pons

Realització: Iker Hernández i Facundo Tenaglia

IB3 Ràdio també ha enregistrat la versió radiofònica del text finalista del Torneig, ‘Transbord’, de Sebastià Portell. La peça està interpretada per Xavier Frau i Lara Díez i s’emetrà properament a la ràdio pública.

 

[embedvideo id=”asg8HTsucU8″ website=”youtube”]

 

 

 

 

PECCATUM, seleccionat per la Xarxa Alcover 2017-18

PECCATUM, el darrer espectacle de Produccions de Ferro, ha estat seleccionat dins la Xarxa Alcover 2017-18, fet que garanteix que seguirà girant els propers mesos pels escenaris de les Balears, Catalunya i País Valencià. La Xarxa Alcover, de la qual formen part més de 30 entitats i institucions públiques, té per objectiu l’intercanvi d’espectacles i la creació d’un circuit entre les 3 comunitats. La iniciativa pren el relleu del Projecte Alcover.

12, 13 i 14 de maig, funcions per al públic general al teatre de l’IES Joan Alcover

Després de l’èxit aconseguit en les dues funcions a Palma, l’espectacle torna a la ciutat aquest cap de setmana, en aquesta ocasió a un espai molt especial, el teatret preciós que tenen a l’institut Joan Alcover de Palma, a la plaça del Tub. Les funcions seran 12, 13 i 14 de maig, a les 20:30 hores.

No seran les úniques funcions de PECCATUM aquest mes de maig. Dia 20 de maig a les 21 h. hi haurà funció a Sóller, a la Capella de les Escolàpies. I a Girona, l’espectacle hi serà el proper 27 de maig, a la Sala La Planeta.

La dramatúrgia balear, al programa “Dramedia” de Radio 3

Escoltau AQUÍ l’entrevista que Paloma Cortina, conductora del programa “Dramedias” de Ràdio 3 va fer a Toni Gomila, Jaume Miró i Marta Barceló com a representants de la dramatúrgia contemporània de les Balears, amb motiu de la “Setmana DO Illes Balears” que té lloc a la Sala Beckett de Barcelona entre el 18 i el 24 d’abril.

Foto de la presentació de "el dia minimúsica"

Avui s’ha presentat a Es Baluard el festival familiar “el dia minimúsica”

Avui s’ha presentat al Museu Es Baluard de Palma “el dia minimúsica”, el festival familiar que se celebrarà al museu el proper 1 d’octubre. A la presentació han assistit representants de Produccions de Ferro, empresa organitzadora de l’esdeveniment juntament amb minimúsica i també representants de les entitats col·laboradores i dels grups i talleristes participants. Tots han coincidit en què la de dia 1 és una cita ineludible per a les famílies.

“el dia minimúsica” és un festival dissenyat i pensat per a què tota la família passi un dia genial. Concerts didàctics, tallers creatius i jocs conformen la seva programació, que té com a valors principals la creativitat, la cultura, l’educació, la sostenibilitat i la vida saludable.

 Després de l’èxit de la seva darrera edició a Barcelona, “el dia minimúsica” celebra una nova data del festival dia 1 d’octubre al Museu Es Baluard de Palma, gràcies a la col·laboració de minimúsicaamb De Ferro & Friends.

La música és l’element vertebrador d’aquest festival i, com ja és habitual en les programacions de “el dia minimúsica”, l’edició de Palma comptarà amb actuacions d’artistes de luxe. Comptarem amb les actuacions d’artistes com LA., The Pinker Tones, Guille Milkyway DJ, Marc Parrot & Eva Armisén, entre molts d’altres (veure cartell).

Als concerts s’hi afegeix tota una paleta d’activitats, tallers i jocs que passen per allò lúdic i creatiu i també per allò educatiu. Gastronomia, tecnologia, música, surf, puzzles, contes i manualitats completaran aquesta jornada familiar tan divertida.

S’ha de destacar que es destinarà un espai de més de 200 metres quadrats a l’Espai Micro by Yoguitos, dedicat als menors de 3 anys, amb activitats i jocs adaptats a la seva edat i dotat amb totes les comoditats necessàries com canviadors, espai per a la lactància o, senzillament, zones on descansar uns minuts per a tornar a l’activitat frenètica del rock and roll.

I a més, a “el dia minimúsica” no ens oblidam de l’hora de dinar! Des del moment d’obertura de portes, el públic tindrà a la seva disposició una selecció de foodtrucks feta amb l’objectiu d’abastir gustos i necessitats diverses. Hi haurà opcions de cuina de mercat, vegetariana, pizza, hamburgueses, gelateria i cafeteria, menjar sense gluten… i un bar a l’interior amb el segell del xef Tomeu Caldentey. A més, hi haurà una zona de picnic per a les famílies que vulguin dur el dinar o el berenar de casa.

Aquest esdeveniment forma part de les activitats del desè aniversari de minimúsica

ENTRADES

Les entrades es poden comprar de forma anticipada (més econòmiques) a www.eldiaminimusica.com i físicament a les taquilles del Museu des Baluard. També es podran comprar a taquilla el mateix dia del festival.

  • Preu de entrada general anticipada (3 a 99 anys): 12€.
  • Abonament familiar: 40€ per a dos adults i dos infants (a partir de 3 anys; no cal que siguin pares/mares i fills/es, la combinació pot ser qualsevol altra).
  • Entrada general a taquilla el mateix dia de l’esdeveniment (3 a 99 anys): 14€.
  • Abonament familiar a taquilla el mateix dia de l’esdeveniment: 50€ per a dos adults i dos infants (a partir de 3 anys; no cal que siguin pares/mares i fills/es, la combinació pot ser qualsevol altra).
  • Descomptes per a famílies que siguin amics del Museu: 10€ per a persona l’entrada anticipada i 35€ l’abonament familiar; 12€ per persona l’entrada el mateix dia de l’esdeveniment i 40€ l’abonament familiar el mateix dia de l’esdeveniment.

ACORD AMB SFM

Gràcies a la col·laboració de Serveis Ferroviaris de Mallorca, el dia del festival, totes les persones que vulguin venir de fora de Palma i que mostrin l’entrada anticipada a les taquilles del tren, podran viatjar de franc. És una aposta de “el dia minimúsica” per l’ús del transport públic.

“el dia minimúsica” compta amb la col·laboració del Museu Es Baluard, l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, EMAYA, Ecoembes, SFM, Baleària, Agromart, IB3 i Ara Balears.

 

 

Lina Mira ens parla de “Desconhort de Nostra Dona”

Posar-me al front d’aquesta aventura artística com a directora i intèrpret m’ha fet meditar necessàriament sobre el valor de dur a terme aquesta proposta i d’invertir en ella, no només el temps i la capacitat creativa i els resultats pertinents d’un bon grapat de professionals excel·lents, sinó també la quantitat econòmica precisada per fer-la possible. I, ho dic tan senzillament com sé, no n’he trobada tan sols una sinó que són moltes les raons que fan desitjable que el nostre Desconhort, que ho fou de Ramon Llull, vegi la llum.

La més rellevant, sens dubte, posar en valor aquest text exquisit i dir-lo en veu alta per donar-lo a conèixer a tots aquells que el vulguin descobrir i gaudir amb nosaltres.

En segon lloc, palesar una vegada més la gran riquesa pel que fa al patrimoni històric- artístic amb què contam a les Illes, del qual, massa sovint, molts dels que les habitam no en som conscients. El fet que ens obrin les portes d’edificis monumentals i carregats d’història, com ara la Sang, per trobar-nos els artistes i el públic és vertaderament una fita.

També, dir el text en l’occità catalanitzat en què Llull escrigué la seva poesia té diversos valors afegits; d’una banda, respectar tant com poguem la versió més original possible al nostre abast, i d’altra, mostrar que les barreres que alguns troben a les llengües per mor de l’arbitrarietat dels signes, desapareixen quan es posa l’accent en el missatge que sempre és universal si la voluntat, del que parla i del que escolta, és la d’entendre’s.

Aixímateix, en el segle XXI, al bell mig d’una època on la cultura visual és el llenguatge comunicatiu i expressiu per excel·lència, el vídeo té el seu espai en el nostre muntatge. A vegades com element narratiu, a vegades escenogràfic, i sempre al servei del text per aclarir o subratllar les paraules del mestre, el tarannà revolucionari del qual fa prou adient la utilització d’aquest recurs.

I finalment i per no estendre’m massa, l’oportunitat de créixer un poc més com a professionals de les arts a les Illes ocupant el lloc que ens correspon, el de narradors proactius de les històries més belles.

Els darrers sis mesos de la meva vida han girat, principalment, en torn d’aquest text tan preciós que Ramon Llull va escriure per fer excel·lir la cara més humana de la Verge Maria. Ramon i Maria, m’hi podria estar sis mesos més estudiant les seves vides absolutament fascinada per ambdues figures.

Resulta que aquesta és, sobretot, la història d’una dona mare que ens narra en primera persona el prendiment, la tortura i l’execució del seu fill, innocent de tota culpa, i de com ella, malgrat no ho pugui suportar, ho accepta. Nosaltres, a través de la seva mirada, revivim amb ella, passa a passa, el dolorós trànsit del seu fill cap a la mort. Les paraules amb què Maria narra aquests fets transpuen una emoció tan profunda que és molt difícil no condoldre’s. El seu patir, que serà el nostre, esdevendrà gairebé insofrible però, malgrat tot, és una història amb final feliç.

El mestre Llull amb una delicadesa preciosa, en un acte postmodern al segle XIII, ens mostra la dona-mare universal. Les dones-mares de tots i cada un de nosaltres, úniques generadores possibles de l’amor incondicional.

Lina Mira, directora i intèrpret de “Desconhort de Nostra Dona”.

CENTRE DE CREACIÓ DE DRAMATÚRGIA

Visita el nostre Centre de creació ESPAI EL TUB, un projecte de suport a la dramatúrgia contemporània

DONA'T D'ALTA A LA NOSTRA NEWSLETTER

Només t’enviarem informació rellevant als nostres espectacles i promocions especials!

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros, para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. El usuario tiene la posibilidad de configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir que sean instaladas en su disco duro, aunque deberá tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades de navegación de la página web.

Política de cookies - Cómo configurar las cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Ves al contingut