NOTÍCIES

Comença una nova edició del Festival de la Paraula, sis mesos de programació en què la dramatúrgia de les Illes pren la paraula

Avui hem presentat en roda de premsa una nova edició del Festival de la Paraula, sis mesos de programació en els qual la dramatúrgia feta a les Balears pren la paraula. Des d’aquest cap de setmana fins al mes de maig, diferents espais escènics de Mallorca acolliran diferents propostes que van des de lectures dramatitzades de textos de nova creació fins a converses amb els principals exponents de la dramatúrgia de l’Estat, passant per l’estrena d’espectacles o la reposició d’èxits de crítica i públic.

A la roda de premsa hi han assistit el director de Produccions de Ferro, Toni Gomila, a més d’alguns dels artistes i creadors participants. També  hi ha estat present el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Guillem Ginard, la representant de l’Institut d’Estudis Baleàrics Elisenda Ferrer i Carlota Oliva de part de la Fundació Mallorca Literària. El projecte del Festival de la Paraula continúa creixent any rere any, com també ho fa el seu esdeveniment principal que és el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany arriba ja a l’onzena edició. Després d’una dècada podem dir que aquest festival s’ha convertit en una cita anual amb la dramatúrgia contemporània, on el teatre fet a les Illes Balears pren la paraula a la vegada que dialoga amb les propostes de companyies i professionals de fora del territori. Sis mesos dedicats a l’escriptura teatral als espais ja habituals del festival com són l’Espai el Tub, el Teatre Mar i Terra i el Teatre Principal d’Inca i amb dues noves incorporacions: l’Espai Tub Mar (a la carpa del Teatre del Mar) i el Maldà Teatre de Barcelona.

El Festival s’inaugura aquest mateix cap de setmana, concretament dissabte dia 9 (20h) amb la funció de Winning Joan, espectacle escrit per Marina Salas amb el qual va quedar finalista del IX Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Està interpretat per Alícia Garau i Pedro Mas i dirigit per Joan Manel Albinyana.

L’origen del festival és el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany celebra la seva onzena edició i que tindrà lloc els dies 10, 11 i 18 de gener al Teatre Mar i Terra de Palma. Els autors participants són Josep R. Cerdà, Carla Nyman, Antonio Miguel Morales i Marta Sánchez.

La programació inclou d’altres espectacles sorgits del Festival i també de l’activitat de l’Espai el Tub com a centre de creació de dramatúrgia. És el cas de Chocolate, de Rafel Gallego, projecte sorgit de les residències a l’Espai el Tub que arriba arriba als escenaris amb una producció de Offline Producciones i direcció de Rafel Duran. Joan Carles Bellviure, Lluqui Herrero i Toni Gomila són els protagonistes d’aquest muntatge, que es podrà veure del 6 al 9 de febrer al Teatre Xesc Forteza de PalmaI també és el cas de Cinestèsia, un projecte multidisciplinar que uneix els talents del cineasta Toni Bestard, el dramaturg Alfonso Morillas i l’actriu i cantant Aina Zuazaga per oferir-nos tres funcions a l’Espai Tub Mar del 20 al 22 de desembre.

També recuperam èxits teatrals de pública i crítica perquè no se’ls perdi ningú. És el cas de l’espectacle Al contrari!, text de la dramaturga catalana Lluïsa Cunillé que va ser tota una revelació en la seva estrena a Barcelona i que protagonitzen la mallorquina Antònia Jaume i Berta Giraut, dirigides per Albert Arribas. Es podrà veure el 17 de novembre (19h) a l’Espai el Tub. I un imperdible: dues úniques i darreres funcions del monòleg Paradís, de Sergio Baos, que tanca al Festival el seu recorregut després de fer temporada a Barcelona. Serà els dies 30 de novembre i 1 de desembre a l’Espai el Tub.

Com ja és habitual, el Festival estrenarà els dos textos de l’autor i autora resident de l’Espai el Tub, que enguany són David Mataró i Maria Garalve amb els projectes Fils de paper i Les llibreteres. I també descobrirem L’ingredient especial, text amb el qual Marga Arrom participa en el XIV Torneig de Dramatúrgia Catalana després de guanyar el torneig balear. No pot faltar tampoc una nova edició del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany arriba a l’onzena edició i que tindrà com a autors/res participants Josep Ramon Cerdà, Carla Nyman, Antonio Miguel Morales i Marta Sánchez.

De gener a abril hi haurà una nova edició del projecte Literactua, que té com a objectius la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs. Amb la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària, els dramaturgs Miquel Mas Fiol, Neus Nadal i Pau Coya s’encarregaran, respectivament, de fer la dramatúrgia de les novel·les Els carnissers, de Guillem FronteraI la mort tindrà el seu domini, de Rosa Calafat, i El dia que va morir David Bowie, de Sebastià Portell

ABRIL DEDICAT A PAU COYA

El Festival dedica enguany el mes d’abril a l’obra de Pau Coya, un dels dramaturgs amb major projecció de les Illes. Així, del 4 al 6 d’abril estrenarem a l’Espai Tub Mar (a la carpa del Teatre del Mar) la seva versió teatral de la novel·la El dia que va morir David Bowie, que farà gira després per diferents espais de la part forana de Mallorca. Seguirem dia 13 d’abril amb Cavallet de Mar o el peix invisible al Teatre Principal d’Inca, peça multipremiada amb, entre d’altres, el Premi Rei en Jaume de l’Ajuntament de Calvià i Premi Jaume Roca de Ajuntament d’Andratx; Premi de la Crítica 2023 com a millor muntatge i millor autoria revelació i Premis del Jurat i del Públic de la 35a Mostra Igualada. A més, està nominat als Premis Butaca com a millor espectacle de petit format i millor intèrpret revelació per a Marc Torres. I acabarem amb l’estrena de El nom volgut, el darrer espectacle de Coya que s’estrenarà el proper mes de desembre a la sala La Badabadoc de Barcelona i que a l’abril arribarà a Mallorca de la mà del Festival. Concretament serà el 27 d’abril a les 19 h. a l’Espai Tub Mar (a la carpa del Teatre del Mar).

TROBADES DRAMÀTIQUES

Aquesta edició continuam amb aquesta iniciativa en col·laboració amb lAssociació de Dramaturgs i Dramaturgues de les Illes Balears (ADIB). Es tracta de les Trobades dramàtiques, unes converses obertes a professionals i al públic en general en companyia de dramaturgs i dramaturgues de primer nivell. Les trobades es faran els diumenges a migdia, en un format vermut. Els convidats a les Trobades dramàtiques d’enguany són Albert Arribas, Paco Gámez, Aberto Sanzol, Sònia Alejo i Lucía Miranda.

EL FESTIVAL DE LA PARAULA A BARCELONA

La dramatúrgia feta a les Illes Balears tornarà a tenir aquesta temporada el seu espai a Barcelona. Serà al Maldà Teatre, que enguany acollirà un tast del Festival de la Paraula. Després d’una primera experiència molt satisfactòria a la Casa de Menorca de Barcelona, a través d’un acord amb l’Espai Mallorca, enguany la seu de la programació del festival a Barcelona serà el Maldà. Serà a les 12h del migdia, en una sessió teatral + vermut amb la qual comptarem amb la col·laboració també de l’Espai Mallorca.

La programació del festival que arribarà a Barcelona serà la lectura dramatitzada de L’ingredient especial, el text amb el qual Marga Arrom participa al XIV Torneig de Dramaúrtgia Catalana del Festival Temporada Alta (23 març), la versió teatral de la novel·la Els carnissers, de l’escriptor mallorquí Guillem Frontera, amb dramatúrgia i direcció de Miquel Mas Fiol (30 març), així com les lectures dramatitzades dels textos Fils de paper (6 abril) i Les llibreteres (13 abril), de David Mataró i Maria Garalve, autors residents d’enguany de l’Espai el Tub.

El Festival de la Paraula és una suma d’esforços, col·laboracions i suports. Entre d’altres, compta amb la col·laboració del Consell de Mallorca, l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Ajuntament de Palma, a més del Teatre Principal de Palma, Teatre Principal d’Inca, Teatre del Mar, El Maldà Teatre, IB3 Ràdio, l’Institut Joan Alcover i diferents patrocinadors privats com Estrella Damm, Garden Hotels, la Vermutera o Malvasia de Banyalbufar, entre d’altres.

David Mataró i María Garalve, autor i autora residents de l’Espai el Tub de 2024

David Mataró, amb el projecte Fils de paper i María Garalve, amb el projecte Les llibreteres són els dos autors seleccionats per dur endavant les residències de 2024 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Els seus projectes han estat els triats per la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant 24 setmanes i que serà estrenat a Palma i a Barcelona en format de lectura dramatitzada dins la programació del XI Festival de la Paraula, el proper mes d’abril. Durant tota la residència, els autors comptaran amb la figura d’un tutor/ra, que els acompanyarà durant el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.


FILS DE PAPER, el projecte de David Mataró

El projecte de dramatúrgia de David Mataró, Fils de paper, parteix d’un fet real, la història d’Alfredo Fernández que va idear un complot juntament amb un grup de catòlics per desprestigiar la investigació de més de cinc anys del diari El País sobre els abusos a menors a l’Església i la investigació de 498 casos del defensor del poble, inventant dos testimonis diferents per desacreditar les informacions sense tenir en compte el dolor de les víctimes reals i trivialitzant les seves experiències. A la realitat els periodistes sí varen publicar la investigació, nombrant la suposada víctima en una línia, ja que no estaven fetes totes les comprovacions necessàries per part de l’Església. En aquest cas, Mataró planteja tractar el tema des del punt de vista dels periodistes, enfrontar-los a la decisió de publicar o no l’article, tenint tota la informació. Donar vida a una redacció en moments crítics, de dubte i d’indefensió. Un únic espai on es desenvolupa tota l’acció, un espai claustrofòbic on poder plasmar les diferents visions i decisions ètiques preses alhora d’afrontar una notícia d’aquesta transcendència. Un debat sobre el què s’ha de fer o què volem fer.

CURRÍCULUM DAVID MATARÓ


LES LLIBRETERES, la proposta de María Garalve

El projecte Les llibreteres de Garalve es planteja amb l’objectiu principal de donar a conéixer les figures de Sylvia Beach i Adrienne Monnier, dues dones emprenedores i creadores. Beach va ser una llibretera i editora nord-americana que va obrir la famosa llibreria Shakespeare & Company l’any 1919 a París. Monnier, una altra llibretera, editora, poeta i cronista francesa, influent pel teixit de relacions socials que va crear gràcies a la seva llibreria La Maison des Amis des Livres. Ambdues llibreries van coexistir durant anys al mateix carrer, la Rue de l’Odeon. Lluny de ser competència, els negocis van conviure, alhora que van funcionar com un entramat molt més gran que la simple venda de llibres. Ni l’Ulisses de Joyce ni París no era una festa de Hemingway haurien estat possibles sense la figura imprescindible que manejava els fils de la llibreria anglesa – i de la comunitat literària i cultural anglofrancesa –. Sylvia i Adrienne no només es van convertir en exponents claus per a la configuració del teixit artístic de París, sinó que també van ser parella sentimental. Les dues dones, artistes i revolucionàries, es van inspirar i encoratjar mútuament, tirant endavant dues llibreries que canviarien el paradigma cultural del segle XX.

CURRÍCULUM MARÍA GARALVE


Aquestes són la sisena i la setena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. DLa segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González -que va comptar amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor- i la tercera Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula. Els dos autors residents de 2022 van ser Lluki Portas amb el text Dama Dicta-Dura -amb Andrés Lima com a tutor- i Rafel Gallego amb Chocolate -que va comptar amb l’assesorament del dramaturg Llàtzer Garcia-. Ambdos textos han arribat als escenaris com a coproducció de Hermanas Picohueso i amb el Teatre Principal la primera i la segona s’estrenarà el proper mes de febrer al Teatre Xesc Forteza de Palma amb producció d’Offline Producciones. L’any 2023 va ser el torn de Marina Nicolau amb el text Coordenades per veure la por de prop –i Anna Maria Ricart com a tutora- i d’Héctor Seoane –que va comptar amb l’assessorament del dramaturg Alberto Conejero-, que va escriure el text La Compostura, que també s’estrenarà aquesta temporada en coproducció amb el Teatre Principal de Palma.

Nova convocatòria de dues residències de dramatúrgia a l’Espai el Tub!

El Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma, convoca dues noves residències de dramatúrgia, corresponents a la temporada 2024-25. La convocatòria està destinada a dramaturgs i dramaturgues de les Illes Balears que vulguin desenvolupar un projecte d’escriptura teatral inèdit i que s’estrenarà a Palma i a Barcelona en format de lectura dramatizada el proper mes d’abril de 2025 dins la programació del Torneig de Dramatúrgia/Festival de la Paraula. La durada de cada residència és de 24 setmanes i s’estableix una dotació per a l’autor/ra resident de 1.500 euros.

La residència inclou també l’aportació per part del centre de creació de la figura del tutor/ra, que acompanyarà el resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. Dramaturgs/gues de prestigi com Andrés Lima, Alberto Conejero, Jordi Casanovas, Anna Maria Ricart, Llàtzer Garcia, Clàudia Cedó o Joan Carles Bellviure han participat ja en les primeres residències. L’autor/ra resident també tindrà l’acompanyament de la dramaturga Catalina Florit que s’encarregarà de les seves necessitats i de la coordinació de la residència, a més de l’organització de les activitats paral·leles.

Aquesta és la sisena temporada de residències de dramatúrgia a l’Espai el Tub. Els anteriors residents han estat Manel Serrano, amb Jutipiris, Toni Lluís Reyes, amb Llibertat Nerea González, Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió, Lluqui Portas, amb Dama Dicta-dura, Rafel Gallego, amb el text Chocolate, Marina Nicolau amb Coordenades per veure la por de prop i Héctor Seoane amb La compostura. Dels 7 textos escrits durant les residències de l’Espai el Tub, 5 han arribat o arribaran als escenaris com a produccions teatrals.

 1a residència: 21 d’octubre de 2024-6 d’abril de 2025

 2a residència: 28 d’octubre de 2024-13 d’abril de 2025

Termini i lloc de presentació de propostes: 17 d’octubre a info@deferro.org

DESCARREGAU LES BASES AQUÍ

Ja teniu disponibles les adaptacions per a IB3 Ràdio dels textos finalista i guanyador del X Torneig de Dramatúrgia!

Ja teniu disponibles al web A la carta d’IB3 Ràdio les adaptacions radiofòniques que vam fer per a la ràdio pública dels textos finalista i guanyador del X Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears.

SA PLANTA I ES FORAT, de Marga Arrom

Text guanyador del X Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Dramatúrgia i direcció: Marga Arrom

Intèrprets: Alba Flor i Albert Mèlich

Realizació: Joan Jiménez

SINOPSI

Una trobada fortuïta a l’ascensor desencadena tota una història d’embolics i mals entesos entre quatre personatges que revelarà secrets inconfesables, històries no explicades i comptes pendents.

DRAMATURG 0-OFICINISTA 5, de Manel Serrano

Text finalista del X Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Dramatúrgia i direcció: Manel I. Serrano

Intèrprets: Marc Rius i Apol·lònia Serra

Realizació: Iker Hernández i Ivan López

SINOPSI

Un dramaturg entra a l’oficina d’objectes robats a la recerca d’una bossa que ha perdut. L’atén una oficinista molt contestatària i amb poques ganes de fer amics, que pateix un estrany transtorn. Finalment, el dramaturg li confessa que dins la bossa perduda hi ha el manuscrit d’una obra de teatre que ha de lliurar en 24 hores al Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. En un exercici de rescat de la memòria per part dels dos protagonistes, l’oficinista descobrirà la seva veritable vocació.

Us avançam part de la programació del proper Festival de la Paraula!

Ja podem avançar alguns dels títols que tindrem dins la programació del proper Festival de la Paraula. Una programació que ens crema a les mans i que agrupa estrenes, èxits de crítica i comiats d’espectacles molt estimats pel públic, tots amb la dramatúrgia contemporània com a element en comú.

Les entrades ja estan a la venda en aquest enllaç.


Entre els espectacles que podreu veure al Festival de la Paraula hi ha Winning Joan, text de Marina Salas dirigit per Joan Manel Albinyana i interpretat per Alícia Garau i Pedro Mas. El text va ser finalista del IX Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears i ara arriba al festival en una producció de Las Primas de Bárbara.

Ambientada en la crisi del 2008, l’espectacle emergeix com una crítica contundent al sistema laboral implacable que transforma les persones en simples engranatges, per després expulsar-les de la maquinària. L’obra explora la dualitat entre l’èxit i el fracàs, desentrelligant les percepcions que la societat arrossega d’aquesta interacció complexa. Tal i com diu l’autora, aquest text “vol reflectir la història de la meva família, però també la de moltes altres que durant la crisi global del 2007 al 2012 van perdre els seus llocs de feina i alhora es van perdre una mica a si mateixos”.

Estrenada a la Sala Atrium de Barcelona a principis d’aquest any, Al contrari! reuneix, segons paraules del crític teatral Oriol Puig Taulé “una de les millors dramaturgues catalanes (Lluïsa Cunillé) amb el director més rigorós de Catalunya (Albert Arribas)”. Si a això hi afegim dues actrius (la mallorquina Antònia Jaume i la catalana Berta Giraut) en estat de gràcia ens dona com a resultat aquest espectacle, que ha estat tot un èxit a Barcelona i que també podrem veure enguany dins el festival.

Al contrari! és un esbojarrat homenatge a la màgia de l’escenari, que planteja alhora un visionari viatge a l’arrel de les enormes perplexitats contemporànies.

Mentre treballa en l’obra de la seva vida, una ambiciosa síntesi dels principals clàssics de Henrik Ibsen, la directora d’un monumental teatre de províncies es veurà sorpresa per una precipitada cadena de coincidències que la confrontaran amb els seus fantasmes inconfessables, pertorbaran les seves conviccions més íntimes i l’abocaran a emprendre la gran aventura de la seva existència.

A més, el mateix diumenge 17 a les 12h, el director Albert Arribas serà el protagonista de la primera de les Trobades Dramàtiques que organitzam un any més a l’Espai el Tub en col·laboració amb l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears.

L’espectacle Paradís, monòleg escrit i interpretat per Sergio Baos arribarà al Festival de la Paraula després de més de 75 funcions i una temporada a l’Espai Texas de Barcelona. Ens fa molta il·lusió comptar amb aquesta peça multipremiada al festival i donar-vos dues de les darreres oportunitats de gaudir d’aquesta obra contada a quatre veus per un sol intèrpret que ens parla d’una Mallorca que no surt als anuncis ni a les stories d’Instagram. Quantes vegades hem sentit a dir que Mallorca és un paradís? No hi ha dubte que ho és. És hermosa en els seus paisatges, és captivadora en el seu entorn, té platges d’aigües cristal·lines, aigües turqueses fotogèniques com no n’hi ha d’altres. Però no tothom que viu en aquest paradís pot gaudir dels plaers de la vida vacacional. No tothom que hi viu es pot delectar amb els fruits que els seus arbres florits n’atorguen.

El Festival de la Paraula és, sobretot, un festival d’estrenes, i al desembre tindrem una estrena doble! Estrenarem Cinestèsia, un espectacle multidisciplinar que arribarà després de fer residència a l’Espai el Tub i ho farà amb tres funcions a un espai nou dins la programació del festival: l’Espai el Tub Mar. Aquesta sala, que s’incorpora a la llista d’espais col·laboradors del Festival de la Paraula, estarà ubicada a la carpa del Teatre del Mar, al barri del Molinar de Palma.

El cineasta Toni Bestard, l’actriu Aina Zuazaga i el dramaturg Alfonso Morillas s’uneixen a Cinestèsia, un espectacle que posarà en diàleg el teatre, el cinema i la música en directe. A través de la conjunció d’aquests elements, la protagonista farà un repàs a la seves relacions de parella, en mig de la crisi dels que s’apropen als quaranta i encara els hi fa por planificar el seu futur sentimental.

Celebram la cloenda del Festival de la Paraula 2023-24 i començam a preparar la temporada que ve!

Aquest cap de setmana hem posat punt i final al Festival de la Paraula d’enguany. Ho vam celebrar amb una petita festa al terrat de l’hotel Innside Palma Center i vàrem veure en primícia els textos de Pau Coya i Sergio Baos amb els quals han participat en el XIII Torneig de Dramatúrgia Catalana: El nom volgut, de Pau Coya, amb els intèrtets Júlia Truyol i Xavi Frau dirigits per Pau Coya i Per tot allò que ens uneix, de Sergio Baos, interpretat per Albert Mèlich i el propi Baos, que també va dirigir la posada en escena.

Ha estat una edició molt especial per a nosaltres perquè hem celebrat una dècada d’activitats dedicades a la dramatúrgia contemporània i, el més important, ens sentim molt ben acompanyats pel públic, pels companys i companyes i també per les entitats i institucions que ens donen suport. Això ens encoratja a seguir fent camí, intentant sempre millorar, així que ens posam ja a preparar la temporada que ve. Moltes gràcies a tothom per fer-nos costat i confiança! Visca el drama!

Cris Blanco protagonitza la darrera ‘Trobada dramàtica’ de la temporada a l’Espai el Tub

Diumenge, 21 d’abril feim la darrera de les Trobades dramàtiques a l’Espai el Tub de la temporada, i ho farem amb la presència de Cris Blanco, dramaturga, directora i actriu. Aquesta iniciativa, organitzada dins la programació del Festival de la Paraula en col·laboració amb l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), té com a objectiu fomentar el debat, el coneixement i l’intercanvi dels professionals de les arts escèniques i del públic en general a través de la conversa amb diferents convidats i convidades del sector d’arreu de l’Estat. 

Des del 2003, Cris Blanco realitza les seves pròpies peces escèniques i treballa com a intèrpret en performance, dansa, teatre i cinema. Ha presentat els seus treballs a festivals, museus i teatres nacionals i internacionals i ha comptat amb la producció de La Villet-te de Paris, El Festival Grec, Le Phènix, el Mercat de les Flors i Condeduque, entre d’altres. Alguns dels seus treballs escènics són Grandísima Illusione, El Agitador Vórtex i Pequeño cúmulo de abismos, producció amb el Centro Dramático Nacional i el Festival Grec de Barcelona, on es presenta aquestes setmanes.

L’activitat comença a les 12 h i és d’accés lliure i gratuïta.

El Torneig de Dramatúrgia de les Balears fa 10 anys i reuneix a Palma tots els tornejos de l’Estat

El Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears compleix enguany el desè aniversari. Del primer guanyador, Sergio Baos, ara fa 10 anys, al darrer, Pau Coya, 36 autors i autores de les Balears han vist els seus textos interpretats per 108 actors i actrius de les Illes i de Catalunya, posant al centre la dramatúrgia feta a les Illes Balears i afavorint també l’intercanvi i les coneixences culturals i professionals: Marta Barceló, Joan Fullana, Mar Pla, David Mataró, Laura Gost, Bernat Molina i Xisco Rosselló són els altres guanyadors del torneig juntament amb Baos i Coya.

Avui hem presentat en roda de premsa aquesta desena edició del Torneig de Dramatúrgia, que serà els dies 13, 14 i 21 de gener al Teatre Mar i Terra de Palma i els autor/res participants seran Ferran Bex, Marga Arrom, Manel I. Serrano i Maria Rotger.

Enguany és una edició molt especial, i per celebrar aquest desè aniversari, hem afegit al programa una sèrie d’activitats paral·leles entre les que destaquen la Primera Trobada de Tornejos de Dramatúrgia de l’Estat. Organitzadors dels tornejos de les Balears, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia, Andalusia, Astúries i Múrcia, es trobaran a Palma aquest cap de setmama, els dies 12 i 13 de gener, per compartir reflexions al voltant del present i futur de l’autoria teatral en general i dels tornejos en particular, treballar sobre experiències de difusió i promoció de l’autoria contemporània i obrir la porta a possibles connexions i col·laboracions futures. 

La trobada està coorganitzada per Produccions de Ferro -organitzadors del torneig balear- i per la Fundación SGAE, a més de la col·laboració de l’Innside Palma Center com a hotel oficial de la trobada. El balear és el segon torneig més veterà després del de Dramatúrgia Catalana, i en aquests 10 anys han sorgit noves iniciatives arreu de l’Estat que beuen del torneig ideat pel dramaturg Jordi Casanovas i el Festival Temporada Alta. Volem aprofitar el desè aniversari del torneig balear per propiciar un espai de coneixença i intercanvi a través de l’organització d’aquesta trobada, convidant als organitzadors dels 8 tornejos, així com a autors i autores teatrals i representants de les diferents associacions de dramaturgs/gues de cada territori per compartir dos dies de debat i també de celebració. Les trobades tindran lloc a l’Espai el Tub de Palma, i inclouen una taula rodona oberta al públic sobre la història i el futur del projecte del torneig de dramatúrgia, moderada per Jordi Casanovas, una taula rodona sobre internacionalització de la dramatúrgia, coordinada i moderada per Rubén Gutiérrez, director de la Fundación SGAE, i dues sessions de treball dels representants dels tornejos i de les associacions de dramaturgs i dramaturgues de les Balears, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Euskadi.

PROGRAMA

DIVENDRES, 12 DE GENER

Sessió inaugural

LA VIDA SECRETA DE 13 ANYS DE TORNEIG

Amb els organitzadors dels tornejos i diversos autors i autores participants: Miguel Cuerdo i Félix Estaire (Madrid), Evaristo Sánchez (Múrcia), Beatriz Mori i Gracia Morales (Andalusia), Santiago Cortegoso i Deborah Vukusic (Galícia), Luis Alija (Astúries), Narcís Puig i Carla Rovira (Catalunya), Jessica Martínez i Gabi Ochoa (Comunitat Valenciana) i Toni Gomila i Marta Barceló (Illes Balears). Modera: Jordi Casanovas.

19 h. a l’Espai el Tub. Accés lliure per al públic.

DISSABTE, 13 DE GENER

DISSENYAR EL TORNEIG DEL FUTUR

Trobada dels representants dels tornejos de dramatúrgia de les Balears, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Múrcia.

TROBADA DE REPRESENTANTS DE LES ASSOCIACIONS DE DRAMATURGS I DRAMATURGUES DE L’ESTAT

Les Balears (ADIB), Catalunya (ACD), Madrid (AAT), Comunitat Valenciana (AVEET), Galícia (AAAG) i Euskadi (AEE/EIE).

10:30 h. a l’Espai el Tub. Activitats internes.

TAULA RODONA SOBRE INTERNACIONALITZACIÓ DE LA DRAMATÚRGIA.

Amb Rafel Gallego, periodista i dramaturg (Illes Balears), Gracia Morales, poeta i dramaturga (Andalusia) i Félix Estaire, dramaturg i director teatral (Madrid). Modera: Rubén Gutiérrez, director de la Fundación SGAE.

12:30 h. a l’Espai el Tub. Accés lliure per al públic.

El Festival de la Paraula de les Balears aterra per primera vegada a Barcelona

La dramatúrgia feta a les Illes Balears tindrà el seu espai a Barcelona. Ahir es va presentar la programació a Barcelona del Festival de la Paraula, l’esdeveniment dedicat a la dramatúrgia contemporània que la productora d’arts escèniques mallorquina Produccions de Ferro organitza a les illes i que enguany, per primera vegada, tindrà una extensió catalana.

La història del Festival de la Paraula va començar fa 10 anys amb l’organització de la versió balear del Torneig de Dramatúrgia, i amb els anys s’ha convertit en una programació de sis mesos que inclou produccions i estrenes de textos de nova dramatúrgia, lectures dramatitzades i taules rodones al voltant de la dramatúrgia contemporània. Durant aquests deu anys han passat pel festival els principals noms de la dramatúrgia de les Balears -Marta Barceló, Sergio Baos, Joan Yago, Ann Perelló, Miquel Mas Fiol-, que han compartit espai i treball amb d’altres dramaturgues i dramaturgs de Catalunya i de la resta de l’Estat -Llàtzer Garcia, Anna Maria Ricart, Jordi Casanovas, Andrés Lima, Alberto Conejero-.

Enguany, per celebrar precisament aquest desè aniversari, hem volgut dur a Catalunya una part de la programació, i ho farem els mesos de novembre i desembre a la Casa de Menorca de Barcelona, una petita sala que hi ha al carrer Diputació, gràcies a la complicitat de l’Espai Mallorca, que duu la gestió d’aquest espai, i el suport del Govern de les Illes i els consells insulars de Mallorca i Menorca. La idea és mostrar els nous textos de quatre autors de les Balears: Pau Coya, Sergio Baos, Marina Nicolau i Héctor Seoane, a través de lectures dramatitzades o semi muntats, que seran interpretats també per actors i actrius de les Illes.

L’actor i dramaturg Toni Gomila, director de Produccions de Ferro i de l’Espai el Tub, centre de creació dedicat a la dramatúrgia contemporània ubicat a Palma, va presentar-ne ahir la programació, que s’estrena el proper 2 de novembre a les 19:30 h. amb el text Coordenades per veure la por de prop, de Marina Nicolau. Nicolau ha estat autora resident d’enguany de l’Espai el Tub. Els intèrprets Francesca Vadell i Guillem Galmés, acompanyats de la pròpia Marina Nicolau i dirigits per Agnès Llobet, donaran vida a aquest text que parla de pors i de decisions vitals a partir de la nove·la Coordenades espai-temps per guardar-hi les ensaïmades de l’escriptora Maria Antònia Oliver.

La programació seguirà dia 30 de novembre amb el text La compostura, d’Héctor Seoane, segon autor resident d’enguany de l’Espai el Tub. L’acompanyaran les actrius Ann Perelló i Eva Barceló, dirigits per Joan Manel Albinyana. La compostura s’endinsa en la crisi creativa d’un escriptor migrant, incapaç d’escriure una obra inspirada en els testimonis que va recollir d’una dona també migrant.

El mes de desembre serà el torn dels textos amb els quals Pau Coya i Sergio Baos han participat en l’edició d’enguany del Torneig de Dramatúrgia Catalana: dia 14, El nom volgut, de Pau Coya, una història sobre les infàncies trans i dia 21, Per tot allò que ens uneix, de Sergio Baos, una sàtira política sobre les interioritats d’un partit de dretes.

Totes les funcions seran a les 19:30 a la Casa de Menorca de Barcelona (C/ de la Diputació, 215)

 

El Festival de la Paraula 2023/2024 pren el vol

Avui hem presentat una nova edició del Festival de la Paraula, el festival dedicat al teatre i a la dramatúrgia contemporània que comença aquest mateix cap de setmana i que programarà activitats fins el mes de maig de 2023.

El projecte del Festival de la Paraula continúa creixent any rere any, com també ho fa el seu esdeveniment principal que és el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany arriba ja a la desena edició. Un desè aniversari que coincideix també amb la celebració de les noces de plata de Produccions de Ferro, organitzador de l’esdeveniment. Per això hem decidit fer una passa més en l’evolució del Festival, amb l’objectiu sempre present de treballar per a la projecció dels autors/res i resta de professionals de les arts escèniques de de les Illes Balears. Enguany, el Festival de la Paraula pren el vol i amplia les seves seus a Palma, Inca i Barcelona.

Així, a més de les funcions a l’Espai el Tub de Palma, la programació d’enguany inclou també funcions al Teatre Mar i Terra de Palma, el Teatre Principal d’Inca i la Casa de Menorca de Barcelona, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Espai Mallorca.

A l’acte de presentació han assistit Toni Gomila, director de Produccions de Ferro, organitzador del Festival de la Paraula, juntament amb representants d’algunes de les administracions i entitats col·laboradores: Pedro Vidal, director general de Cultura del Govern de les Illes Balears; Guillem Ginard, director insular de Cultura del Consell de Mallorca; Llorenç Perelló, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Rafel Brunet, director general de Música i Arts Escèniques de l’Ajuntament de Palma, Miquel Àngel Raió, director del Teatre Principal d’Inca, Carlota Oliva, representant de la Fundació Mallorca Literària i Lluki Portas, membre de la Junta directiva de l’ADIB, a més d’alguns dels participants en l’edició d’enguany.

La programació del festival s’estructura en cinc parts principals. Una d’elles és l’estrena dels textos resultants de les dues residències de dramatúrgia anuals que l’Espai el Tub fa en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma. Enguany, els textos resultants són COORDENADES PER VEURE LA POR D’APROP, de Marina Nicolau, que s’estrena aquest dissabte 7 a l’Espai el Tub i diumenge 8 al Teatre Principal d’Inca, i LA COMPOSTURA, d’Héctor Seoane, que es podrà veure a l’Espai el Tub el proper 25 de novembre i al Principal d’Inca dia 26.  

El festival també estrenarà dues coproduccions teatrals amb dramatúrgies de nova creació. La primera, que s’estrenarà el 16 de març en coproducció amb el Teatre Principal de Palma, és ELS DIES BONS, l’adaptació teatral de l’exitosa novel·la homònima d’Aina Fullana que han fet la mateixa autora i el dramaturg i director teatral Joan Fullana. I la segona, un text a quatre mans dels dramaturgs Pau Coya i Marta Aran, dirigit per Mercè Vila Godoy i que Produccions de Ferro coprodueix amb la Sala Flyhard de Barcelona. En aquest cas, l’estrena serà dia 29 de febrer a la Sala Flyhard i dia 26 d’abril a l’Espai el Tub.

La programació del Festival de la Paraula inclou també enguany una segona edició de LITERACTUA, un projecte integrat per tres peces teatrals a partir de 3 obres literàries per a 3 intèrprets. Les obres que es duran a escena són Cap d’hornos, de Neus Canyelles, amb dramatúrgia i direcció d’Agnès Llobet; Les possessions, de Llucia Ramis, amb dramatúrgia i direcció de Xavier Uriz i El rei de la selva, de Gabriel Galmés, amb dramatúrgia i direcció de Carme Planells. El projecte LITERACTUA, que té com a objectiu la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs, compta amb el suport de la Fundació Mallorca Literària i es podrà veure entre els mesos de febrer i abril a l’Espai el Tub i a diversos municipis de Mallorca. En aquest cas, l’equip actoral està integrat per Joan Miquel Artigues, Marga López i Sara Sánchez.

Una de les activitats principals del Festival de la Paraula continua sent el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany assoleix la desena edició. Serà els dies 13, 14 i 21 de gener al Teatre Teatre Mar i Terra i les autores i autors que enguany lluitaran per fer el cim amb els seus textos inèdits són Ferran Bex, Marga Arrom, Manel I. Serrano i Maria Rotger. A més, enguany, la celebració d’aquest desè aniversari duu afegida una sèrie d’activitats complementàries entre les que destaquen la Primera Trobada de Tornejos de Dramatúrgia de l’Estat, que reunirà els organitzadors dels tornejos, les associacions de dramaturgs i autors/res de les Balears, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia, Andalusia i Múrcia a l’Espai el Tub i a l’hotel Innside Palma Center, hotel oficial del festival. En aquesta ocasió comptam amb la Fundació SGAE com a coorganitzadors de l’esdeveniment.

I la cinquena pota del Festival de la Paraula és el debat i la formació. Enguany repetim l’experiència de LES TROBADES DRAMÀTIQUES, el cicle de converses per a professionals i per al públic en general que organitzam en col·laboració amb l’Associació de Dramaturgs i Dramaturgues de les Illes Balears (ADIB) en un format de vermut els diumenges migdia. Els autors que passaran per l’Espai el Tub són Santiago Alba Rico (filòsof i escriptor), Alberto Conejero (Premio Nacional de Literatura Dramática en 2019 per la seva obra La geometría del trigo. Premi Max a la millor creació original per La piedra oscura), Carolina África (Dramaturga, guionista, directora, actriu, docent i sòcia fundadora de La Belloch Teatre), María Goiricelaya (Premi Max 2023 a la millor adaptació teatral per Yerma, autora de Altsasu, o El patio de mi casa, a més de programadora artística de la Sala BBK) i Cris Blanco (Des del 2003 realitza les seves pròpies peces escèniques i treballa com a intèrpret a dansa, teatre i cinema. Les seves creacions s’han vist a escenaris i festivals europeus, americans i asiàtics.Alguns dels seus treballs escènics inclouen Grandissima IllusioneEl Agitador Vórtex i Bad Translation).

CREIXEMENT EN ACTIVITATS I SUPORTS

Des que vam començar amb el primer Torneig de Dramatúrgia ara fa 10 anys fins ara, en què hem ampliat l’abast del projecte com a Festival de la Paraula, no hem deixat de créixer en activitats i suports.

Als suports econòmics de l’Ajuntament de Palma i el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca s’hi afegeixen els del Teatre Principal de Palma, el Teatre Principal d’Inca, l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’ICIB, l’Espai Mallorca, el Consell de Menorca, la Fundació Mallorca Literària i la Fundació SGAE, uns estalons que són molt importants per a un esdeveniment que parla de teatre, de creació i d’autoria.

També ens ajuda molt comptar amb la col·laboració de partners com són Garden Hotels, Estrella Damm, Coca Cola, la Cooperativa Malvasia i la Vermutera. I també amb l’Institut Joan Alcover que ens acull i amb l’hotel Innside Palma Center, que enguany esdevé l’hotel oficial del Festival de la Paraula.

I també volem destacar una col·laboració que per a nosaltres era natural i que finalment ha estat possible, amb l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), amb els quals organitzam les TROBADES DRAMÀTIQUES a més d’acollir algunes de les activitats de la seva SETMANA DE LA DRAMATÚRGIA.

Càsting per a la nova coproducció de Produccions de Ferro amb el Teatre Principal de Palma

Produccions de Ferro, en coproducció amb el Teatre Principal de Palma, CERCAM, per al nostre proper muntatge:

  • Actriu d’entre 20 i 25 anys (Ariadna)
  • Actriu d’entre 45 i 50 anys (Martina)
  • Actor d’entre 45 i 50 anys (Xavier)

    * Per als tres perfils es requereix domini de la llengua catalana variant mallorquina

L’estrena està prevista pel mes de març de 2024, i els assajos es duran a terme entre el gener i el març.

Si hi estau interessats/des enviau a info@deferro.org el vostre currículum amb fotografia i un vídeo selftape interpretant el monòleg del personatge al que aspirau. Trobareu els textos EN AQUEST ENLLAÇ.

D’entre totes les persones presentades en farem una preselecció, i les seleccionades seran convocades a una prova presencial.

Termini de presentació de propostes: fins el 15 d’octubre.

Marina Nicolau i Héctor Seoane, autors residents del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub de 2023

Marina Nicolau, amb el projecte Coordenades Espai-Temps i Héctor Seoane, amb el projecte La compostura són els dos autors seleccionats per dur endavant les residències de 2023 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Els seus projectes han estat els triats per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos de març a agost en el cas de Nicolau, i de maig a octubre en el de Seoane, que seran estrenats en format de lectura dramatitzada dins la programació del X Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2023. Durant tota la residència, els autors comptaran amb la figura d’un tutor/ra, que els acompanyarà durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.


COORDENADES ESPAI-TEMPS, el projecte de Marina Nicolau

El projecte de dramatúrgia de Marina Nicolau, Coordenades Espai-Temps, parteix de la novel·la Coordenades espai-temps per guardar-hi les ensaïmades de Maria Antònia Oliver, un llibre que, servint-se de diferents relats, rememora el món de la infantesa de l’autora i de la mítica ciutat de Montcarrà. La intenció de Nicolau és agafar aquesta obra com a base per parlar de com ens condiciona el lloc d’on venim i fins a quin punt ho pot fer o som nosaltres qui decidim. Els espais, els personatges, les relacions, les expressions i paraules, la forma de veure el món a través dels ulls d’una nina d’un poble del llevant mallorquí als anys 40 i 50 amb tot el que això implica són elements que acompanyaran el treball de l’autora durant la seva residència d’escriptura. El projecte presenta la relació entre un nin, en Josep, i una nina, na Mia, d’una mateixa ciutat-poble, veïnats, amics, confidents, que aniran creixent al mateix ritme en aquella Mallorca dels anys 40 i 50 però amb diferents visions del món.

CURRÍCULUM MARINA NICOLAU


LA COMPOSTURA, la proposta d’Héctor Seoane

Una dona espera la seva filla i el seu nét de dos anys, que fa 21 dies romanen sota terra, a l’altre costat de la frontera, amagats dins un búnquer amb moltíssima més gent, esperant una oportunitat per poder fugir del país. Aquest és el punt de partida de La compostura, el projecte d’Héctor Seoane. La compostura és una història enmarcada dins el context sociopolític de la invasió russa d’Ucraïna, però per damunt de tot és una història familiar de migracions, de pèrdua, de supervivència, i finalment de desarrelament. Una mirada al trànsit de persones a les fronteres, aquests llocs de fractura on les injustícies son interminables. No consisteix només a perdre allò material que arrassen les bombes, sinó també i sobretot, a pèrdues més profundes: els records, la identitat, els objectius. Renunciar a tot i començar de nou, a un altre lloc, amb una altra cultura.

CURRÍCULUM HÉCTOR SEOANE


Aquestes són la cinquena i la sisena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. DLa segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González -que va comptar amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor- i la tercera Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula. Els dos autors residents de 2022 van ser Lluki Portas amb el text Dama Dicta-Dura -amb Andrés Lima com a tutor- i Rafel Gallego amb Chocolate -que va comptar amb l’assesorament del dramaturg Llàtzer Garcia-. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del IX Festival de la Paraula.

CENTRE DE CREACIÓ DE DRAMATÚRGIA

Visita el nostre Centre de creació ESPAI EL TUB, un projecte de suport a la dramatúrgia contemporània

DONA'T D'ALTA A LA NOSTRA NEWSLETTER

Només t’enviarem informació rellevant als nostres espectacles i promocions especials!

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros, para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. El usuario tiene la posibilidad de configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir que sean instaladas en su disco duro, aunque deberá tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades de navegación de la página web.

Política de cookies - Cómo configurar las cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Ves al contingut