NOTÍCIES

Marina Nicolau i Héctor Seoane, autors residents del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub de 2023

Marina Nicolau, amb el projecte Coordenades Espai-Temps i Héctor Seoane, amb el projecte La compostura són els dos autors seleccionats per dur endavant les residències de 2023 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Els seus projectes han estat els triats per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos de març a agost en el cas de Nicolau, i de maig a octubre en el de Seoane, que seran estrenats en format de lectura dramatitzada dins la programació del X Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2023. Durant tota la residència, els autors comptaran amb la figura d’un tutor/ra, que els acompanyarà durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.


COORDENADES ESPAI-TEMPS, el projecte de Marina Nicolau

El projecte de dramatúrgia de Marina Nicolau, Coordenades Espai-Temps, parteix de la novel·la Coordenades espai-temps per guardar-hi les ensaïmades de Maria Antònia Oliver, un llibre que, servint-se de diferents relats, rememora el món de la infantesa de l’autora i de la mítica ciutat de Montcarrà. La intenció de Nicolau és agafar aquesta obra com a base per parlar de com ens condiciona el lloc d’on venim i fins a quin punt ho pot fer o som nosaltres qui decidim. Els espais, els personatges, les relacions, les expressions i paraules, la forma de veure el món a través dels ulls d’una nina d’un poble del llevant mallorquí als anys 40 i 50 amb tot el que això implica són elements que acompanyaran el treball de l’autora durant la seva residència d’escriptura. El projecte presenta la relació entre un nin, en Josep, i una nina, na Mia, d’una mateixa ciutat-poble, veïnats, amics, confidents, que aniran creixent al mateix ritme en aquella Mallorca dels anys 40 i 50 però amb diferents visions del món.

CURRÍCULUM MARINA NICOLAU


LA COMPOSTURA, la proposta d’Héctor Seoane

Una dona espera la seva filla i el seu nét de dos anys, que fa 21 dies romanen sota terra, a l’altre costat de la frontera, amagats dins un búnquer amb moltíssima més gent, esperant una oportunitat per poder fugir del país. Aquest és el punt de partida de La compostura, el projecte d’Héctor Seoane. La compostura és una història enmarcada dins el context sociopolític de la invasió russa d’Ucraïna, però per damunt de tot és una història familiar de migracions, de pèrdua, de supervivència, i finalment de desarrelament. Una mirada al trànsit de persones a les fronteres, aquests llocs de fractura on les injustícies son interminables. No consisteix només a perdre allò material que arrassen les bombes, sinó també i sobretot, a pèrdues més profundes: els records, la identitat, els objectius. Renunciar a tot i començar de nou, a un altre lloc, amb una altra cultura.

CURRÍCULUM HÉCTOR SEOANE


Aquestes són la cinquena i la sisena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. DLa segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González -que va comptar amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor- i la tercera Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula. Els dos autors residents de 2022 van ser Lluki Portas amb el text Dama Dicta-Dura -amb Andrés Lima com a tutor- i Rafel Gallego amb Chocolate -que va comptar amb l’assesorament del dramaturg Llàtzer Garcia-. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del IX Festival de la Paraula.

Nova convocatòria de dues residències de dramatúrgia durant el 2023 a l’Espai el Tub

El Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma, convoca dues noves residències de dramatúrgia, corresponents a la temporada 2023. La convocatòria està destinada a dramaturgs i dramaturgues de les Illes Balears que vulguin desenvolupar un projecte d’escriptura teatral inèdit i que s’estrenarà en format de lectura dramatizada a finals de 2023 dins la programació del Torneig de Dramatúrgia/Festival de la Paraula. La durada de cada residència és de sis mesos i s’estableix una dotació per a l’autor/ra resident de 1.500 euros.

La residència inclou també l’aportació per part del centre de creació de la figura del tutor/ra, que acompanyarà el resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. Dramaturgs/gues de prestigi com Andrés Lima, Jordi Casanovas, Llàtzer Garcia, Clàudia Cedó o Joan Carles Bellviure han participat ja en les primeres residències. L’autor/ra resident també tindrà l’acompanyament d’una persona que s’encarregarà de les seves necessitats i de la coordinació de la residència, a més de l’organització de les activitats paral·leles.

Aquesta és la quarta temporada de residències de dramatúrgia a l’Espai el Tub. Els anteriors residents han estat Manel Serrano, amb Jutipiris, Toni Lluís Reyes, amb Llibertat Nerea González, Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió, Lluqui Portas, amb Dama Dicta-dura i Rafel Gallego, amb el text Chocolate.

 1a residència: 1 de març-31 d’agost 

 2a residència: 1 de maig-31 d’octubre 

Termini i lloc de presentació de propostes: 20 de febrer a info@deferro.org

DESCARREGAU LES BASES AQUÍ

Pau Coya guanya el IX Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Pau Coya ha estat el guanyador del IX Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears amb el text Pols de diamant. Coya es va imposar a Marina Salas en la final del passat 21 de gener de 2021. Winning Joan era el títol del text de Salas, que va quedar finalista. Els actors encarregats de defensar el text de Pau Coya a la final van ser Dafnis Balduz i Carlos Llecha, i els intèrprets que van interpretar el text de Marina Salas van ser Sergi Torrecilla i Aina Zuazaga.

Salas i Coya van arribar a la final després de passar per les semifinals. El guanyador de la primera semifinal (divendres 13/01) va ser Pau Coya amb el text Pols de diamant, que es va imposar a L’estructura òssia perfecte de Miquel Àngel Raió. Per la seva part, Marina Salas, amb el text Winning Joan, va ser la més votada pel públic en la segona semifinal (dissabte 14/01), per davant del text d’Aura Foguet Chaise Longe LC4.

El Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears es celebra cada mes de gener des de fa 9 edicions. Una lluita cos a cos amb la paraula esmolada i el talent com a armes, les úniques que es permeten desenfundar en aquest certamen que se celebra al Teatre Mar i Terra de Palma.
Des de la primera edició ara fa 8 anys, 32 dramaturgs i dramaturgues de les Illes han passat ja pel torneig ens han fet riure, plorar, pensar i emocionar amb els seus textos. Enguany són Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Aura Foguet i Pau Coya els que lluiten per fer el cim al Mar i Terra i endur-se el cinturó de campió/na que actualment guarda amb pany i clau David Mataró, el guanyador de l’edició passada.

El Torneig de Dramatúrgia té com a principal objectiu promocionar i donar visibilitat als nous autors teatrals de les Balears en català i s’ha convertit ja en una cita ineludible per als autors i autores i per al públic amant del teatre i dels textos dramàtics en particular. Cada autor/ra veu com dos actors o actrius -dels quals no coneixerà la identitat fins hores abans del torneig- fan una lectura dramatitzada del seu text. Cada autor ha disposat de dos mesos per escriure un text per a dos intèrprets d’uns quaranta minuts de durada i té les 3 hores prèvies a l’enfrontament per assajar amb ells. El públic, que no sap de qui són els textos, serà qui decideixi amb els seus vots allà mateix qui passa a la següent ronda. El guanyador del nombre màxim de vots del públic serà el campió o campiona del torneig.

En les 8 edicions passades, 84 actors i actrius de les Illes i de Catalunya han passat pel torneig, afavorint també l’intercanvi i les coneixences culturals i professionals. Els intèrprets que enguany participen en el torneig són: Ann Perelló, Biel Duran, Vicenta n’Dongo, Lucía Sánchez, Mar Fiol, Lluís Marquès, Sergi Torrecilla, Ignasi Guasch, Aina Zuazaga, Jacob Torres, Dafnis Balduz, Carlos Lecha, Mercè Martínez i Gypsi Nello.

El Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears està organitzat per Produccions de Ferro en col.laboració amb l’Ajuntament de Palma i amb el suport de la Fundació SGAE, Garden Hotels, Rosa Blanca, Malvasia de Banyalbufar i IB3 Ràdio, que duu a terme l’enregistrament dels textos finalista i guanyador en format de ràdioteatre per donar major visibilitat al treball de les autores i autors. Enguany, el presentador del torneig ha estat l’actor Rodo Gener.

CALENDARI

13 de gener (20 h) 1a semifinal: Text guanyador Pols de diamant, de Pau Coya
14 de gener (20 h) 2a semifinal: Text guanyador Winning Joan, de Marina Salas
21 de gener (20 h) Gran Final: Text guanyador Pols de diamant, de Pau Coya

Les històries silenciades, les protagonistes de la nova edició del Festival de la Paraula

Avui hem presentat una nova edició del Festival de la Paraula, el festival dedicat al teatre i a la dramatúrgia contemporània que se celebrarà d’octubre de 2022 a abril de 2023 a l’Espai el Tub de Palma i a d’altres espais, com el Teatre Mar i Terra.

A l’acte han assistit Toni Gomila, director de Produccions de Ferro, organitzador del Festival de la Paraula, juntament amb representants d’algunes de les administracions i entitats col·laboradores: Maria Pastor, directora insular de Cultura del Consell de Mallorca; Pere Malondra, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics; Tina Codina, directora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma; Josep Ramon Cerdà, director del Teatre Principal de Palma, Carlota Oliva, representant de la Fundació Mallorca Literària i Marina Salas, presidenta de l’ADIB, a més d’alguns dels participants en l’edició d’enguany.

El Festival de la Paraula és un esdeveniment que té com a objectiu la promoció de la dramatúrgia contemporània i de les seves autores i autors. Enguany, la programació gira al voltant del silenci, les històries silenciades, els temes censurats, els secrets.

La programació del festival s’estructura en cinc parts principals. Una d’elles és l’estrena dels textos resultants de les dues residències de dramatúrgia anuals que l’Espai el Tub fa en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma. Enguany, els textos resultants són DAMA DICTA-DURA, de Lluki Portas, que s’estrena aquest dissabte 15 octubre, a les 20 h, i CHOCOLATE, de Rafel Gallego, que es podrà veure a l’Espai el Tub el proper 5 de novembre. Com a novetat, els dos textos s’estrenaran en un innovador format que combina la posada en escena amb la gravació i posterior emissió a Sala 3, el podcast del Teatre Principal. 

El festival també estrenarà dos espectacles propis de dramatúrgia contemporània. El primer, que s’estrenarà el 15 de desembre, és EL JORN DEL JUDICI, de Marta Barceló, Sergi Baos i David Mataró. L’espectacle, escrit a sis mans pels tres dramaturgs, està protagonitzat per Toni Gomila, Lluqui Herrero, Lluís Oliver i Alba Flor. I el segon és LITERACTUA DEL SILENCI, un projecte integrat per tres peces teatrals a partir de 3 obres literàries per a 3 intèrprets que mostren vides amagades en l’entorn de la indústria turística. Les obres que es duran a escena són 39º a l’ombra, d’Antònia Vicens, amb dramatúrgia i direcció de Catalina Florit; Entre llops, de Gabriel Janer Manila, amb dramatúrgia i direcció de Jaume Miró; i Les fures, de Llorenç Villalonga, amb dramatúrgia i direcció d’Aina de Cos. El projecte LITERACTUA, que té com a objectiu la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs, compta amb el suport de la Fundació Mallorca Literària i té ja tancada una gira que començarà el proper 10 de febrer a l’Espai el Tub i arribarà als escenaris de Binissalem, Santanyí, Pollença, Algaida i Manacor. En aquest cas, l’equip actoral està integrat per Agnès Llobet, Caterina Alorda i Joan Toni Sunyer.

L’edició d’enguany del Festival de la Paraula té espai també per a l’exhibició d’espectacles externs d’autoria contemporània. És el cas de NOMEOLVIDES, monòleg escrit i interpretat per Àlvar Triay i dirigit per Catalina Florit que es podrà veure a l’Espai el Tub els dies 4 i 5 de febrer, i l’espectacle TENIM UN DO, escrit i dirigit per Manel Serrano i protagonitzat per la companyia Estepa Teatre, grup teatral de l’Associació Estel de Llevant, que treballa amb persones amb transtorns de salut mental. Amb la programació d’aquest espectacle volem reafirmar la nostra voluntat que el festival sigui un festival inclusiu. Per això treballam per l’accés universal en col·laboració amb la plataforma Apropa Cultura, no només com a espectadors sinó també dalt l’escenari.

Una de les activitats principals del Festival de la Paraula continua sent el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que enguany assoleix la novena edició. Serà els dies 13, 14 i 21 de gener al Teatre Teatre Mar i Terra i les autores i autors que enguany lluitaran per fer el cim amb els seus textos inèdits són Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Pau Coya i Aura Foguet.

I la cinquena pota del Festival de la Paraula és el debat i la formació. Enguany estrenam LES TROBADES DRAMÀTIQUES, un cicle de converses per a professionals i per al públic en general que organitzam en col·laboració amb l’Associació de Dramaturgs i Dramaturgues de les Illes Balears (ADIB) en un format de vermut els diumenges migdia. Els autors que passaran per l’Espai el Tub són Andrés Lima, autor, director teatral, Premio Nacional de Teatro (16 octubre, 12 h), Llàtzer Garcia, dramaturg i director teatral i autor resident a la Sala Beckett de Barcelona l’any 2022 (2 novembre, 20 h), Marta Barceló, Sergi Baos i David Mataró, autors del text “El jorn del judici”, estrena del Festival de la Paraula (18 desembre, 12 h), Pablo Remón, director, dramaturg i guionista, Premio Nacional de Literatura Dramàtica, Premi Goya 2020 al Millor Guió Adaptat (26 febrer, 12 h) i Anna Maria Ricart, dramaturga i periodista, premi Max 2015 a la millor adaptació teatral (26 març, 12 h).

CREIXEMENT EN ACTIVITATS I SUPORTS

Des que vam començar amb el primer Torneig de Dramatúrgia ara fa 9 anys fins ara, en què hem ampliat l’abast del projecte com a Festival de la Paraula, no hem deixat de créixer en activitats i suports. 

Als suports econòmics de l’Ajuntament de Palma i el Departament de Cultura del Consell de Mallorca s’hi afegeixen els del Teatre Principal de Palma, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Fundació Mallorca Literària i la Fundació SGAE, uns estalons que són molt importants per a un esdeveniment que parla de teatre, de creació i d’autoria.

També ens ajuda molt comptar amb la col·laboració de partners com són Garden HotelsRosa BlancaCoca Cola, la Cooperativa Malvasia i la Vermutera. I també amb l’Institut Joan Alcover que ens acull i amb el CEF, que ens ajuda en la part audiovisual del festival, i IB3.

I també volem destacar una col·laboració que per a nosaltres era natural i que finalment ha estat possible, amb l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), amb els quals organitzam les TROBADES DRAMÀTIQUES a més d’acollir una de les activitats de la seva SETMANA DE LA DRAMATÚRGIA (Masterclass Celso Giménez, 22 octubre).

Vine a fer teatre amb Produccions de Ferro!

Aquest curs 2022-2023, Produccions de Ferro i Espai el Tub ofereixen classes de teatre amb la col·laboració de l’IES Joan Alcover i del Servei d’Activitats Culturals de la UIB. Els tallers estan oberts al públic en general i es divideixen en dos grups: el primer, per a joves d’entre 12 i 17 anys i el segon, per a adults a partir de 18 anys. Els dos tallers començaran el mes d’octubre i novembre i finalitzaran el mes de juny i maig, i es realitzaran a les instal·lacions de l’Espai el Tub en horari de capvespre. 
La directora dels tallers és Catalina Florit, actriu, dramaturga i directora teatral amb una àmplia experiència com a docent, a la qual acompanyarà un grup de professors procedents del món de les arts escèniques professionals. La finalitat és oferir als participants nocions d’interpretació, tècniques de veu i moviment orientades a la creació d’un espectacle, a més d’endinsar-nos en tots els elements que formen part d’un muntatge teatral. L’objectiu bàsic és posar en escena un repertori teatral ric, dinàmic i, sobretot, compromès amb el nostre món contemporani.

Queden pocs dies per tancar el període d’inscripció, a continuació us detallam la informació de cada un dels tallers i com heu de fer per apuntar-vos:

TALLER DE TEATRE PER A JOVES D’ENTRE 12 i 17 ANYS (en col·laboració amb l’AMIPA de l’IES Joan Alcover)

ON? Espai el Tub (c/ Institut Balear, 2 – Plaça del Tub)
QUAN: Tots els dimecres de 16 a 18 h
INICI DE CLASSES: 11 d’octubre (fins a finals de juny)
PREU: Membres APIMA 300 euros. Altres: 390 euros 
INSCRIPCIONS: Fins dia 10 d’octubre EN AQUEST ENLLAÇ

TALLER DE TEATRE PER A ADULTS A PARTIR DE 18 ANYS (en col·laboració amb el Servei d’Activitats Culturals de la UIB)

ON? Espai el Tub (c/ Institut Balear, 2 – Plaça del Tub)
QUAN: Tots els dimarts de 18 a 20 h
INICI DE CLASSES: 8 de novembre (fins 30 de maig)
PREU: Estudiants i comunitat universitària de la UIB: 100 euros. Altres: 250 euros.
INFO I INSCRIPCIONS: Fins dia 10 d’octubre EN AQUEST ENLLAÇ

Lluki Portas i Rafel Gallego, autors residents del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub de 2022

Lluki Portas, amb el projecte Dama Dicta-dura i Rafel Gallego, amb el projecte Chocolate són els dos autors seleccionats per dur endavant les residències de 2022 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Els seus projectes han estat els triats per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos d’abril a setembre en el cas de Portas, i de maig a octubre en el de Gallego, que seran estrenats en format de lectura dramatitzada dins la programació del IX Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2022. Durant tota la residència, els autors comptaran amb la figura d’un tutor/ra, que els acompanyarà durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.


DAMA DICTA-DURA, el projecte de Lluki Portas

El projecte de dramatúrgia de Lluki Portas, Dama Dicta-dura, parteix d’un personatge central, Carmen Polo, la dona del dictador Francisco Franco. La dona que més va influenciar al gran feixista i que va morir tranquil·lament, sense ser jutjada, als 88 anys. A través de la figura de Polo, Portas proposa endinsar-se en les temàtiques que segueixen vigents en aquest món estrany i de descol·locació i en que, segons sosté l’autora, les dretes i les esquerres estan desdibuixades, i fins i tot, a moments s’han canviat els papers. I mentre les dues forçes es barallen, afirma Portas, “tot el món està sotmès a les estratègies propagandístiques i mediàtiques que xuclen discursos i imatges que desinformen la població”. La proposta de l’autora mallorquina s’enllaça amb altres dos projectes que desenvolupen la dramaturga xilena Paulina Sepúlveda i la portuguesa Julieta Aurora Santos, en el seu cas, sobre les dones del dictador Augusto Pinochet i António de Oliveira.

CURRÍCULUM LLUKI PORTAS


CHOCOLATE, la proposta de Rafel Gallego

La proposta de Rafel Gallego parteix del llibre Ahir enterràrem un nin a Ciutat. Vida i mort de Chocolate (1965-1978) de Tomeu Canyelles. José Esteves de la Concepción, Chocolate, tenia només tretze anys quan el van trobar mort, l’any 1978, a la zona que ara ocupa el Parc de la Mar de Palma. La versió oficial és que el nin va ser víctima d’una sobredosi, però ningú es va ocupar mai de verificar aquesta teoria. Pertanyia a una família humil i immigrant de gitanos portuguesos; però no era un nin del carrer que complís amb els arquetips. En el breu període que va viure a Palma, i en bona part gràcies a la seva veu prodigiosa, es va convertir en una mena de jugueta per alguns dels músics bohemis que transitàvem la nit dels 70; en activista incidental i ocupant de sa Dragonera quan els hippies i ecologistes decidiren salvar l’illot de les urpes de l’urbanisme salvatge; en estrella sorprenent del concert Selva Rock, en habitual dels locals on es concitava part de la cultura o la contracultura d’una societat que canviava a tota marxa, o protagonista ocasional de les nits de Deià de la mà de Kevin Ayers i Daevid Allen, dos mites de la psicodèlia. Segons afirma Gallego, tot i ser una mena de creuament entre un Tom Sawyer urbà, Oliver Twist i el Zelig de Woody Allen, local i a petita escala, “Chocolate és un gran desconegut per a la immensa majoria que, a més, se’ns apareix ara com un fantasma que representa la innocència d’uns ideals que es van diluir amb el temps; una metàfora de la mort de les utopies que havien de destruir aquell món i crear-ne un de nou, més bell; d’una oportunitat perduda, plasmada en una sèrie de personatges – del món de la música, la política o l’ecologisme – que es deixaren fagocitar pel sistema”.

CURRÍCULUM RAFEL GALLEGO


Aquestes són la quarta i la cinquena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. DLa segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González -que va comptar amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor- i la tercera Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdos textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula.

Convocam les dues residències de dramatúrgia de 2022 a l’Espai el Tub (convocatòria tancada)

El Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma, convoca dues noves residències de dramatúrgia, corresponents a la temporada 2022. La convocatòria està destinada a dramaturgs i dramaturgues de les Illes Balears que vulguin desenvolupar un projecte d’escriptura teatral inèdit i que s’estrenarà en format de lectura dramatizada a finals de 2022 dins la programació del Torneig de Dramatúrgia/Festival de la Paraula. Entre les novetats de la convocatòria d’enguany hi ha l’augment de la dotació per a l’autor/ra resident, que és de 1.500 euros, així com un increment en la durada de la residència, que passa de 3 a 6 mesos.

La residència inclou també l’aportació per part del centre de creació de la figura del tutor/ra, que acompanyarà el resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. Dramaturgs/gues de prestigi com Jordi Casanovas, Clàudia Cedó. Joan Carles Bellviure o Marc Rosich han participat ja en les primeres residències. L’autor/ra resident també tindrà l’acompanyament d’una persona que s’encarregarà de les seves necessitats i de la coordinació de la residència, a més de l’organització de les activitats paral·leles.

Aquesta és la tercera temporada de residències de dramatúrgia a l’Espai el Tub. Els anteriors residents han estat Manel Serrano, amb Jutipiris, Toni Lluís Reyes, amb Llibertat Nerea González, i Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió.

 1a residència: 1 d’abril-30 de setembre 

 2a residència: 1 de maig-31 d’octubre 

Termini i lloc de presentació de propostes: 18 de març a info@deferro.org

DESCARREGAU LES BASES AQUÍ

Oferta laboral per incorporar una persona al nostre departament de producció i distribució (convocatòria tancada)

Vols treballar amb nosaltres? Consulta aquí el perfil de l’oferta.

Presentam una nova edició del VIII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Dimarts 11 de desembre vam presentar la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, el certamen que té com a principal objectiu promocionar i donar visibilitat als nous autors teatrals de les Balears en català i que s’ha convertit ja en una cita ineludible per als autors i autores i per al públic amant del teatre i dels textos dramàtics en particular.
Agnès Llobet, Miquel Mas Fiol, Marina Collado i David Mataró són els dramaturgs i dramaturgues participants en l’edició d’enguany que lluitaran per fer-se amb el torneig de 2021. El presentador tornarà a ser l’actor Josep Orfila.
La roda de premsa va tenir lloc al Teatre Mar i Terra, espai que acull la celebració del torneig des del seu inici i hi van estar presents Toni Gomila, director de Produccions de Ferro, la productora organitzadora del torneig; Miquel Àngel Contreras, coordinador general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, que col·labora en l’organització del certamen; Carlos Martínez, delegat territorial de l’SGAE a les Balears com a patrocinador del Torneig i Joan Forteza, director d’IB3 Ràdio, que torna a col.laborar amb l’enregistrament i emissió dels dos textos finalistes en format de ràdio teatre. També hi van assistir les autores i autors participants en el torneig d’enguany.


Aquest és el calendari del torneig:

– Divendres 14 de desembre: 1a semifinal – Agnès Llobet vs. Marina Collado
– Dissabte 15 de desembre: 2a semifinal – Miquel Mas Fiol vs. David Mataró
– Dissante 22 de desembre: Gran Final – Guanyadors de la 1a i 2a semifinal

Us convidam a celebrar amb nosaltres els 10 anys d’ACORAR

Érem uns altres, i aquests que som ara no ho seríem sense Acorar. La transformació que ens ha provocat aquest text ha estat tan profunda, tan gran, tan expansiva que encara avui, en complir-se deu anys de l’estrena, continuam gaudint les conseqüències de tot plegat.

No cal tornar enumerar les alegries i oportunitats que ens ha ofert el muntatge, se’ns continuen fent presents a cada instant, tot obligant-nos a practicar l’exercici diari de posar al seu lloc tot allò de bo que hem assolit, i a posar plom per tocar de peus en terra per seguir anant a cercar aquell impuls primer, el neguit més intern que volem compartir amb la nostra gent. 

Acorar ha estat un viatge des de la joventut a l’edat adulta, a la realització dels desitjos, als impossibles fets reals, al vertigen d’esdevenir la veu d’un poble, a les portes que s’obren, a l’estima i constància del públic; per trobar-nos ara en una dimensió on, per haver-ho fet una vegada, sembla que escriure, crear, excel·lir, sigui cosa d’encendre el llum i pitjar imprimir, o sortir a escena i badar la boca i l’alè diví farà la resta.

Viurem sempre a l’ombra d’aquest text, d’aquesta història, d’aquell any en que tot s’esbucà i un miracle ens va permetre volar. I viurem per cercar paraules, històries i neguits que ens puguin ser útils com a comunitat que vol sobreviure, estimar i créixer. Aquesta és la nostra manera d’entendre el teatre i que Acorar sintetitza.

A les funcions d’aquesta tardor veurem si han envellit les idees i passatges d’aquell dia de matances, si aquesta rondalla que hem fet viure a tants i tants indrets encara conserva un bri de vigència. Mentre sigui així, així l’anirem explicant per pobles i ciutats as long as a hundred of us remain alive.

Que tenguem el cor fort per resistir les acorades mortals, i obert i viu per rebre les acorades de l’estimera. Gràcies a totes i tots els que ens heu acompanyat en aquest viatge i ho seguiu fent.

Toni Gomila

ACORAR, 1 2 i 3 d’octubre

Espai el Tub, Palma

Divendres i dissabte, 20 h. Diumenge, 19 h.

Celebram tots junts el desè aniversari d’Acorar, el multipremiat text de Toni Gomila, que des de la seva estrena l’any 2011 no ha baixat dels escenaris. L’espectacle va estrenar-se a l’Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor dia 7 d’octubre de 2011 i el proper primer d’octubre farà la seva funció número 400.


ACORATS, CRÒNICA D’UN FENOMEN + COL·LOQUI, 9 d’octubre

Espai el Tub, Palma

Dissabte, 20 h.

Projecció del documental de Joan Martí Mir sobre el fenomen d’Acorar i col·loqui posterior amb Toni Gomila (actor i autor d’Acorar), Rafel Duran (director d’Acorar), Fruela Fernández (poeta i traductor) i Margarida Troguet (gestora escènica). Modera: Carme Castells (directora Fundació Mallorca Literària)

Diàlegs per a un abisme, el teatre al servei del pensament contemporani

Conscients que el teatre és acció, però també pensament, a partir de l’edició de 2021-2022 volem posar el Festival de la Paraula al servei de la reflexió i la conversa sobre la realitat contemporània. Incorporam a la programació del festival una sèrie de converses, en diàleg amb els diferents espectacles que veurem aquesta temporada, amb l’objectiu que el festival serveixi també, a més de suport als autors i autores teatrals de les Balears i d’espai dinamitzador de la dramatúrgia contemporània, com a generador d’idees per als nous temps convulsos. Tot, amb la col·laboració del Servei d’Activitats Culturals de la UIB.

El títol del cicle, Diàlegs per a un abisme, fa referència al tema central a partir del qual es vertebrarà l’edició 2021-22 del Festival de la Paraula. Volem parlar sobre les dificultats per al diàleg, per a la comunicació, que planteja la societat actual, en què el renou constant ens ha limitat la capacitat de l’escolta.

Vivim el moment de la incertesa, de la intoxicació per excés. Sentim, al mateix temps, la sentència constant de qui no dubta, el no reconeixement de l’altre en la diferència, la negació de la vulnerabilitat. Com és possible construir en aquest context? És possible la comunicació en l’era de la unidireccionalitat? Oferim el teatre com a espai d’intercanvi, de confrontació de la paraula i de descobriment. Un espai per al diàleg que ens salvarà de l’abisme.

PROGRAMACIÓ

23 de setembre, 20 h

Diàleg i abismes: llibertat d’expressió, pensament únic i cancel·lació cultural.

Amb Manuel Forcano, poeta y i traductor, doctor en filologia semítica per la UB i Antoni Llabrés, doctor i professor de Dret Penal de la UIB.

Modera: Marisa Goñi, periodista, directora del Diario de Mallorca

ESPECTACLE RELACIONAT: Llibertat, Nerea González


27 d’octubre, 20 h

La construcció de les identitats individuals i col·lectives en l’era digital

Pedro Macías (professor de Comunicació al CESAG) i Mercè Lopez (cap d’Acció Digital de la Fundació Pere Tarrés)

Modera: Mar Pla, psicòloga i dramaturga

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: Arribar a Orió, d’Agnès Llobet


17 de febrer, 20 h

La generació de l’Abisme. Precarietat i manca de perspectives dels joves

Amb César Rendueles, filòsof i sociòleg i  Pilar Garcés, periodista del Diario de Mallorca

Modera: Joaquin Valdivielso, profesor Titular de Filosofía Moral a la UIB.

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: La meva violència, de Llàtzer Garcia


10 de març, 20 h

El teatre i la dramatúrgia com a constructors socials

Amb Llàtzer Garcia, (autor resident de la Sala Beckett 2021-22), Agnès Llobet i Toni Lluís Reyes (autorsresidents del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub 2021-22) i Aina Tur (dramaturga i responsable de programació de la Sala Beckett). 

Modera: Rafel Gallego, periodista i dramaturg.

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: La tríada, de Joan Yago, Marta Barceló i Llàtzer Garcia


7 d’abril, 20 h

El nou pensament de les ciutats

Maria Rodó-Zárate, professora Serra Húnter a la Universitat de Barcelona, i Magdalena Jaume, doctora en Belles Arts i professora a la Universitat de les Illes Balears.

Modera: Cristina Llorente, arquitecta i fundadora d’Arquitectives.

RESERVA D’ENTRADES AQUÍ

ESPECTACLE RELACIONAT: Aquell carrer, de Toni Gomila

Agnès Llobet, nova autora resident del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub

Agnès Llobet, amb el projecte “ROCK STAR. O la desmitificació de l’heroi construït en el pla digital”, és l’autora seleccionada per a dur endavant la tercera residència, la segona de la temporada 2021, del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. El projecte de Llobet ha estat el triat per dur endavant la residència, que consistirà en l’escriptura d’un text teatral durant els mesos de juliol a octubre, i que serà estrenat en format de lectura dramatitzada dins la programació del VIII Torneig de Dramatúrgia-Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2021. Durant tota la residència, l’autora comptarà amb la figura d’un tutor, que acompanyarà la resident durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, l’autora resident participarà en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.

El projecte d’Agnès Llobet parteix de la pregunta de qui i com es construeix el relat d’una vida. Cada existència és una història, una narrativa. I la pròpia, la veritable, hauria de ser la més preuada de totes. Però, podem controlar com i qui construeix el relat que fa que siguem qui som? En quin moment del nostre conte col·lapsam? Heidegger parla de “l’essència de la tecnologia”, com el marc d’una fantasia fonamental que estructura la manera en què ens relacionam amb la realitat. Duita a l’extrem, si arribam a sucumbir al braç tirànic de les xarxes, per exemple, la tecnologia acaba designant la nostra actitud vers la realitat. No obstant això, aquest perill també conté la possibilitat de la salvació: en el moment en què som conscients del fet que la tecnologia és, en la seva essència, una manera d’“imposar”, de tancar en un marc, i ho assumim completament, la derrotam.

A través de la història de dos personatges, una precoç estrella de rock internacional retornada d’un viatge als inferns i la seva assistent personal, el projecte planteja un xoc entre ells dos, en Tommy i na Carla, que obrirà una dimensió inconscient compartida, com un efecte de miralls (metafòricament i literalment parlant), que revolucionarà la vida d’ambdós i els permetrà redescobrir qui són o, almanco, encetar el camí de qui volen ser.

Aquesta és la la tercera residència d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir a Manel Serrano com a autor resident -amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó- durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenarà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. De febrer a juny s’ha desenvolupat la residència de Toni Lluís Reyes –que ha comptat amb el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor-,  durant la qual ha escrit un text que s’estrenarà, igual que el d’Agnès Llobet, en format de lectura dramatitzada, dins el mateix festival.

DESCARREGA AQUÍ EL CV D’AGNÈS LLOBET

[divider]FOTOGRAFIES[/divider]

CENTRE DE CREACIÓ DE DRAMATÚRGIA

Visita el nostre Centre de creació ESPAI EL TUB, un projecte de suport a la dramatúrgia contemporània

DONA'T D'ALTA A LA NOSTRA NEWSLETTER

Només t’enviarem informació rellevant als nostres espectacles i promocions especials!

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros, para recopilar información con la finalidad de mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. El usuario tiene la posibilidad de configurar su navegador pudiendo, si así lo desea, impedir que sean instaladas en su disco duro, aunque deberá tener en cuenta que dicha acción podrá ocasionar dificultades de navegación de la página web.

Política de cookies - Cómo configurar las cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Ves al contingut